Új notebookokat kaptak a kollégisták

Százötvenhét kiváló minőségű notebookot ajándékozott egy informatikai cég a leégett Ráday kollégium korábbi lakóinak.

Százötvenhét darab HP 250 G6 márkajelzésű notebookot adományozott a Dunamelléki Református Egyházkerületnek a Tigra Kft. és a HP Magyarország Kft. A közel 20 millió forint értékben felajánlott eszközöket a két hónappal ezelőtt tűzkárokat szenvedett Ráday utcai kollégium lakói kapják meg. A tűzeset során sok diák személyes tárgyai, köztük telefonok, fényképezőgépek, notebookok égtek bent vagy sérültek meg a kollégiumi szobákban. A nagy értékű adomány kétharmadát a magyar tulajdonú informatikai cég, egyharmadát a notebookokat gyártó cég biztosította.

A jogtiszta szoftverrel felszerelt, hároméves garanciával rendelkező informatikai eszközöket a Ráday Kollégium udvarán adták át március 25-én, hétfőn. Vertán György, a Tigra Kft. tulajdonosa elárulta: megrendülve értesült a tűzesetről, és mivel cége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy társadalmi célokat szolgáljon bevételeivel, elhatározta, hogy ezúttal a második otthonukat elveszített diákokat támogatja a tanulmányaikhoz szükséges notebookokkal. Mint mondta, jó véleménnyel van az egyházakról, mivel azok szerinte az adományokat a megfelelő helyekre juttatják el és elszámoltathatók. Cége – amelyet több mint két évtizede szintén két egyetemi kollégium diákjai alapítottak – minden évben jótékonykodik, és az adományok egy részét rendszerint egyházakon keresztül juttatják el a rászorulókhoz.

A Tigra Kft. megkeresésére az oktatási projektek támogatása mellett elkötelezett HP Magyarország Kft. is a jó ügy mellé állt. „Először a sajtóból értesültem a tűzesetről és körülményeiről, megdöbbenéssel és értetlenkedve fogadtam a hírt, hogy ártatlan emberek élete került veszélybe, és személyes vagyontárgyaikban is kár keletkezett. Reméljük, hogy ez az adomány segít az újrakezdésben” – mondta Páder Péter, a HP Magyarország kereskedelmi igazgatója.

Az adományokat Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a zsinat lelkészi elnöke vette át, aki a diákok, az egyetem és a fenntartó nevében is köszönetet mondott az adományozóknak. Azért különösen is, hogy ugyan nem mindegyik diák laptopjában keletkezett nagy anyagi kár, a felajánlás mégis mindannyiukra vonatkozott. Mint mondta, az értékes adomány méltó kezekbe fog kerülni.

A notebookokat még ma elkezdték kiosztani a hallgatók között. Az egyetemisták elmondták: sokféle és különböző kár érte őket, de a notebook mindannyiuk számára jól jön. Van, akinek az extrém hőhatás miatt már nem úgy működik a régi eszköze, mint azelőtt, másoknak teljesen pótolta a tűzeset miatt keletkezett hiányt az adomány.

„Engem nem ért olyan nagy kár, annak ellenére, hogy a harmadikon laktam, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a tűz. Nekem csak füst- és koromkárom keletkezett. A műanyag eszközök – például a billentyűzet és az egér – annyira bevették a szagot, hogy azokat cserélni kellett. Bár itt sem voltam, amikor a tűzeset történt, mert addigra minden vizsgámat teljesítettem, mégis kaptam ugyanúgy mindenből. Nagyon örülök az adományoknak, mindegyik jól jött” – mondta Tarcsa Gusztáv Sándor.

„Az én laptopomat gőz és korom érte. A kormot kitisztították belőle, de a szervizben jelezték, hogy a gőz miatt elromolhat később a billentyűzete és a monitorja. Amikor az első laptop-felajánlások érkeztek közvetlenül a tűzeset után, még működött a saját gépem, ezért nem kértem új laptopot. Csakhogy két-három héten belül valóban elromlott először a billentyűzete, azután a képernyője is. Így most nagyon örülök, hogy jöttek új laptopok, hiszen az elmúlt hetekben e nélkül kellett boldogulnom” – árulta el Futó Katalin Remény.

„Amikor először megkaptuk az e-mailt arról, hogy jelezzük, ha szükségünk lenne új laptopra, az volt az első gondolatom, hogy én ezt a felajánlást vissza fogom utasítani, mert az enyém működik” – számolt be Szabó Gabriella. „Az alapkérdés az volt, hogy ki az, akinek pótolni kell ezt a hiányt, és nekem nem volt hiányom ebben. Viszont nagyon örülök, hogy ma mégis kaptam új notebookot, mert az enyém nem valami remekül működő laptop, valószínűleg hamarosan le is kellene cserélnem, de azt nem tudnám anyagilag megoldani. Tényleg segítség ez az adomány, és valószínűleg sokan vannak így ezzel, hogy ha közvetett módon is, de szükségük volt rá.”

 

Képek: Füle Tamás

A Tigra Informatika és a HP notebook adománya