Szolgálat és felüdülés

Bébiszitter kamaszok, templomőrök, fiatal mentorok, pótnagyszülők és élménypedagógiával gazdagított gyermektáborok. Gyülekezeteket kérdeztünk arról, milyen programokkal készülnek a nyárra.

Ahogy véget ér a tanítás, beköszönt a nyári uborkaszezon a gyülekezetekben is. A hétköznapi lelkialkalmak jó része szünetel, a tábormegbeszélések és az azokra való felkészülés azonban időnként újra igénybe veszi a szolgáló gyülekezeti tagokat. Megkérdeztünk néhány fővárosi és vidéki gyülekezetet a Dunamelléken, milyen programokra készülnek ezen a nyáron.

Templomőrök
Minden hétköznap nyitott ajtó várja azokat, akik szeretnék megtekinteni az Országházzal szemben elhelyezkedő Szilágyi Dezső téri református templom patinás Duna-parti épületét – mondta Feke Eszter gyülekezeti munkatárs.

„Fiatalok, általában középiskolások szoktak jelentkezni a templom felügyeletére hétköznapokon. A nyári templomlátogatásból befolyó összeget minden évben jótékony célra szánjuk. Idén a vajdasági Gyermekmisszió javára utaljuk majd az adományokat. A befolyt összeg másik részét pedig templomőreink kapják meg a munkájukért járó fizetségként.”
Hagyománynak számít a Szilágyi Dezső téri gyülekezetben az is, hogy a májusi Szeretethíd alkalmával a templom elé élő virágokból kiülteti a gyülekezet a „Jó az Úr” feliratot. A nyári hőségben naponta kell locsolni a virágágyást, amelyet önkéntesek vállalnak. „Ez is erősíti a gyülekezeti tagok elköteleződését, saját feladatot ad a közösségen belül” – magyarázta Feke Eszter.

Bébiszitter kamaszok
„Nyáron van a legtöbb esküvő és elég sok a keresztelő is ebben az időszakban, szinte minden hétre jut ilyenkor” – mondta kérdésünkre Oravetz Anett, a kiskunhalasi református gyülekezet gyakornoka.
Hozzátette: akárcsak a legtöbb református közösségben, a napközis, ifis és családos táborok Kiskunhalason is elmaradhatatlan részei a nyárnak. Érdekesség, hogy az alsósoknak és a felsősöknek szóló napközis táborokban kilencedikes hittanosok is szép számban segítenek. „Nagy dolog, hogy a gimnazisták közül tizenöten eljönnek önkénteskedni a kisebbek táborába. Ezek szerint azok a fiatalok, akik már kinőtték a napközis táborokat, jó élményként őrzik azok emlékét. Idén már ők rendeznek sorversenyeket a kisebbeknek, és minden szobába beosztunk egy kilencedikest, aki pótanyuciként és –apuciként gondoskodik a rábízott gyerekekről” – fogalmazott a lelkész.

Négygenerációs tábor
Családias közösségre számítanak az újpalotai református gyülekezet négygenerációs nyári táborában is.
Fogarasi Gábor lelkipásztor kérdésünkre elmondta: a hagyományokhoz híven a dédiktől az unokákig mindenki hivatalos a családi táborba. „Fontos, hogy a különböző generációk ne szakadjanak el egymástól a gyülekezetben, ezért a nyári táborunkba is együtt megyünk. Ilyenkor megvan mindenkinek a saját korosztályának megfelelő program, de sok mindent csinálunk együtt is. Nálunk nagy szerepe van például az éneklésnek, viszonylag hosszan tart a közös dicsőítés, és ebben a gyerekek is részt vesznek. Ezután külön gyermekalkalmat tartanak nekik, ahol általában valamilyen színdarabot tanulnak meg a gyerekek, és a hét végén díszlettel, jelmezzel adják elő a felnőtteknek.”

Fogadott nagyszülők között
Különös módját választották a többgenerációs táborozásnak a paksi gyülekezetben. Lenkeyné Teleki Mária lelkipásztor elmondta, még tavaly úgy alakult, hogy főként a nagyszülők korosztálya segített a hittanostábor körüli teendők ellátásában. Idén már kifejezetten őket hívták meg segíteni – nem véletlenül, árulta el a lelkész.
„A gyerekek és az idősebbek nagyon jól tudnak együtt dolgozni, játszani. Fogadott nagyszülőként tekintettek a hittanosok a tábori segítőkre, ami nem is csoda, hiszen néhányuknak vagy nem élnek már a nagyszülei, vagy nagyon messze laknak. Az idősebbek ráadásul nem olyan szigorúak, mint a szülők, és nagy szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel viszonyulnak a kicsikhez.”

Erre a gondoskodásra idén is szükség lesz, hiszen hosszú útra viszik a kilenc és tizenöt év közötti hittanosokat, ezúttal a kalotaszegi testvéregyházmegye látja vendégül a táborozókat. A paksi lelkipásztor elmondta, a Gedeon története köré épülő, élménypedagógiai módszerekkel gazdagított táborozás alkalmával jut majd idő a környék épített és természeti örökségének a felfedezésére is, a gyerekekkel többek között a Tordai-hasadékhoz is ellátogatnak.

A paksi gyülekezet idei hittanostáborának témája a kiválasztottság és az engedelmesség. „A tábor legfőbb jellegzetessége a sok-sok játék lesz, eközben pedig arra szeretnénk felnyitni a gyerekek szemét, hogy a kiválasztottság nem függ az erőtől, tehetségtől, hiszen akkor is lehet kiválasztott valaki, ha kicsinek vagy gyengének érzi magát. A gyerekeknek sokszor van része bántásban, kiközösítésben, de mi szeretnénk éreztetni velük, hogy Isten nem úgy tekint ránk, ahogy a társaink, és a hiányosságainkat is kész kipótolni. A táborban a felnőttek is mesélnek majd arról nekik, hogyan mondtak igent Isten hívására, és Ő hogyan munkálkodott az életükben” – összegezte Lenkeyné Teleki Mária.

Éltető víz
Talán a leginkább missziós jellegű nyári táborról az őrmezői református gyülekezet lelkipásztorától hallottunk. A Facebook közösségi oldalon is meghirdetett Vizek Táborába a konfirmandusok mellett a környékbeli fiatalokat is várják. Faragó Dávid elmondta, missziói gyülekezetként fontosnak tartják, hogy megszólítsák lakókörnyezetüket, az evangélium megosztásának is tudatosan választották azt a módját, hogy a mindenki számára létfontosságú élethelyzetekhez kötve közvetítik a Biblia egyetemes igazságait.

„A nagy melegben különösen is adja magát a víz mint téma. A táborban arról fogunk beszélgetni, miért van szükség a vízre, és megmutatjuk azt is, hogy egy adag rántott hús és ketchupos sült krumpli elkészítéséhez hány liter vízre van szükség. A fizikai kísérletek mellett beszélünk a teremtésvédelemről, és megismerkedünk azokkal a bibliai történetekkel is, amelyekben kiemelt szerepet kap a víz. Szó esik a teremtéstörténetről, Jónás elhívásáról, Jézus vízen járásáról, Gedeon és a samáriai asszony történetéről, valamint Krisztus megkeresztelkedéséről is. Fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak legyen alkalma ráébredni: amit a Bibliában olvasunk, valós helyeken, valós emberekkel történt meg. Ezt szolgálja az a kis meglepetés is, ami a máltai Szent Pál-öbölből érkezik majd, ahol a hagyomány szerint az apostol hajótörést szenvedett.”
Megtartani őket
Ugyancsak a közeljövőben konfirmáló fiatalok a célcsoportja annak a tábornak is, amelyet az ifjúsági csoport felnőtt tagjainak és a kiskamaszoknak közösen tartanak – árulta el a lelkész. „Négyen konfirmálnak a gyülekezetünkben jövőre, ezért a felnőtt ifisek előálltak azzal, hogy szeretnék mentorálni ezeket a fiatalokat. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen elmennek velük fagyizni, beszélgetni, és a személyes kapcsolat megalapozásaként idén nyáron táborozni is. Mivel nagy a generációs különbség a konfirmandusok és a húszas-harmincas éveikben járó ifisek között, ezzel próbáljuk áthidalni az életkorbeli szakadékot. A célunk, hogy ezek a fiatalok ne kikonfirmáljanak a gyülekezetből, hanem idővel csatlakozzanak a szolgáló közösséghez.”