Egység a különbözőségben

Angoltáborokat és Ukrajnából menekült roma gyerekeknek szóló tábort is szervez idén nyáron a Szentírás Szövetség. Június 8-ig várják az önkéntesek jelentkezését. A részletekbe Daxner Tamás táborszervező munkatárs avatott be minket.

Mit lehet tudni a Szentírás Szövetség táboros szolgálatáról?
A Szentírás Szövetség célja, hogy gyülekezetekkel együttműködésben megismertesse az Isten örömüzenetét a gyermekekkel és a fiatalokkal, a nyári evangélizációs tartalmú táborszervezés ennek az egyik leghatékonyabb formája.

Mi a különbség a Szentírás Szövetséges táborok és a gyülekezeti táborok között?
Minden táborunk ad valami extrát, ami vonzóvá teszi a táborainkat azok számára is, akik nem a helyi gyülekezetbe járnak. Így lehet az általunk szervezett tábor a helyi gyülekezet számára segítség a missziós szolgálatukban.

Ez az „extra” a nyelv, illetve a sport. Több éves tapasztalatunk alapján a legnépszerűbb, amire a szülők szívesen küldik a gyermekeiket a nyelv, és ezen belül is az angol.

Az igei és az angol foglalkozásokon kívül egy-egy hetünket egy-egy téma határozza meg, ehhez kapcsolódnak a bibliai tanítások és az egyéb foglalkozások nagy része is. Természetesen mindenféle játékra is bőven jut idő. Az általunk szervezett gyülekezeti táborok alapvetően napközis táborok.

Idén milyen táborokkal készülnek?
2023 júliusában 9 angol nyelvű, illetve egy sporttábort tervezünk. Ez utóbbi táborunk több szempontból is különleges lesz. Kivételesen nem egy gyülekezettel, hanem a Dorkásszal (Dorkász Szolgálat Alapítvány) együttműködve ukrán roma menekült gyerekeknek szervezünk egy sporttábort. Az ilyen, gyerekek közötti szolgálatot különösen is fontos küldetésünknek tekintjük, hiszen ebben a táborban többszörösen is megvalósíthatjuk Jézus Krisztus akaratát, amit ránk bízott. Nem csak az a feladatunk, hogy hirdessük az evangéliumot minden nép gyermekeinek, hanem az is, hogy a háborús helyzetből és a nyomorúságból érkezőknek Jézus békességét megmutassuk.

Honnan jönnek a segítők?
Angol anyanyelvűek főleg Nagy-Britanniából, leginkább az angol és a skót Szentírás Szövetségeken keresztül, de vannak közvetlen gyülekezeti kapcsolataink is. A karanténos időkben a hazánkban élő angol anyanyelvűek is részt vettek a szolgálatban. A magyarok sokféle gyülekezetből érkeznek. 

Mi a feladatmegosztás? Kinek mi a feladata a táborokban?
Az angolok elsősorban az igei és angoltanításért felelnek, de persze igyekszünk bevonni őket más feladatokba is, mint játékok vezetése vagy kézműves program megvalósítása. A magyarok felelnek a fordításért, a magyar nyelvű kiscsoportok vezetéséért, a magyar aranymondás tanításáért.

Ilyen sok táborhoz sok segítő is kell.
Igen, a táborszervezésben ez a legnagyobb kihívás, hogy megfelelő számú önkéntes segítőt toborozzunk. Sajnos emiatt nem mindig tudunk annyi tábort megszervezni, mint amennyire igény lenne.

Mivel tudja a Szentírás Szövetség segíteni azokat a gyülekezeteket a nyári táboros misszióban, amelyek szeretnének tábort szervezni, de nincs elég önkéntes, hogy megvalósítsák? Vagy csak egyszerűen már kifogytak az ötletekből, vagy éppen belefáradtak?
A tavalyi esztendőben kiadtuk A Király lovagjai címmel az egyik nyári táboros anyagunkat és hozzá munkafüzeteket is. Ez a kiadványunk tartalmazza az igei tanításokat, csoportos beszélgetésekhez segítséget, kézműves feladatokat, játékokat, drámajátékot. Tervezzük az idei táboros programunk hasonló módon való publikálását is.

Márciusban egy konferenciát is tartottunk ebben a témában, erre meghívtunk olyan keresztyén szervezeteket, amelyek a nyári gyerektáborozásban (is) szolgálnak. A Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ) és a Reménység Magjai Alapítvány (REMA) munkatársai bemutatták az ilyen témájú kiadványaikat és megoszthatták a tapasztalataikat. Terveink szerint ez a konferencia kezdete egy szakmai fórumnak, amivel a gyülekezeteket segíthetjük a táborszervezésben.

Milyen keresztyén felekezetekben szolgál a Szentírás Szövetség?
Főleg református gyülekezetekben szervezünk és szerveztünk táborokat. De voltunk már ezzel a missziónkkal evangélikus és baptista gyülekezetekben is. Mi nyitottak vagyunk bárkivel szolgálni, aki elfogadja a hitvallásunkat, és működési elveinket.

Mennyi segítőre van még szükség idén? Hány főből áll egy csapat?
Ez nagyban függ a gyereklétszámtól, de egészséges helyzetben egy 25-35 fős tábornál 4 magyar és 3 külföldi segítőre van szükség. Május elején az idei 9 táborunkból háromnak már összeállt a szolgáló önkéntes csapata. Hat táborba hívjuk és várjuk az önkénteseket, toborzunk a gyülekezetekben, iskolákban, ifikben, és imádkozunk is azért, hogy legyen elég segítőnk. 

Mivel biztatná az érdeklődőket, hogy segítőnek jelentkezzenek nyári táboraikba?
A nyári táboros szolgálatban az önkéntes megtapasztalhatja azt a csodát, ahogyan a gyerekek és a fiatalok megismerik és megértik Isten akaratát. Megélhetik a keresztyének egységét Krisztusban, felekezettől, anyanyelvtől, kortól, nemtől függet­lenül. Miközben az önkéntes segít a fiataloknak közelebb kerülni Istenhez, jó hangulatban maga is erősödhet és épülhet a hitében. Megismerkedhet új emberekkel, az angol anyanyelvű önkéntesek által más országok keresztyéneivel. Gyakorolhatja a nyelvet. Jézust szolgálni, odaadni Neki az időnket mindig jó dolog, de ezt a felekezetközi csapat még különlegesebbé teszi. Életre szóló kapcsolatok alakulhatnak ki, és hatalmas erővel lehet megtapasztalni Jézust, aki egységet teremt bennünk a különbözőségeink ellenére. Ezek a legfontosabb áldások a teljesség igénye nélkül.

Mikor vannak a táborok?
Július első három hetében vannak az angoltáborok, az utolsó héten pedig a sporttábor az ukrán roma gyerekeknek. Ez utóbbit anyagi hozzájárulásunkkal is támogathatjuk, hiszen a gyerekektől nem szeretnénk részvételi díjat kérni.

Meddig és hogyan lehet jelentkezni önkéntesnek?

Június 8. a jelentkezési határidő, mert akkor van a felkészítő hétvégénk, de utána is elképzelhető, ha nagy a szükség. Jelentkezni leginkább a honlapunkon keresztül lehet. Várjuk szeretettel az önkénteseket!

További információk a táborokról itt, a munkatársakról itt, a nyári önkéntességről pedig itt találhatók. 

Képek: Füle Tamás/ parokia.hu; Szentírás Szövetség