A rádays diákok mindegyike kapott új szálláshelyet

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szent István Egyetem, a Milestone Budapest, a Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem kollégiumai fogadták be a diákokat.

Legkésőbb hétfőn beköltözhetnek a leégett Ráday Kollégium lakói új szálláshelyeikre. A tűzkárosult diákok megsegítésére nyitott számlára 33 millió forint gyűlt össze, a befolyt összeget teljes egészében kiutalja a Károli-egyetem vezetősége az egyetemistáknak. Mind a 165 diák egységesen 200 ezer forint segélyt kap a napokban.

A múlt szerdán leégett Ráday Kollégium diákjainak az épületkomplexum tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület visszafizeti a teljes januári kollégiumi díjat, valamint a beköltözéskor letett kaució összegét. A Károli Gáspár Református Egyetemen tanuló ösztöndíjas diákok további mintegy 50 ezer forintot kapnak, miután a hallgatói önkormányzat úgy döntött, hogy a megmaradt szociális támogatásokat a tűzkárosult kollégistákra fordítják. A HÖOK arra kérte a többi egyetemet – ahol rádays kollégisták tanulnak –, hogy hozzájuk hasonlóan szintén támogassák diákjaikat a saját szociális alapjukból. Számos szervezet, református gyülekezet, határon túli reformátusok és más egyházak képviselői mellett a ferencvárosi önkormányzat 1 millió forintot szavazott meg a diákok támogatására.

Újjá kell építeni
Csütörtökön délután ülésezett az egyházkerület és a Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége. A tanácskozáson Bogárdi Szabó István püspök arról tájékoztatott, hogy továbbra is tart a tűz okának feltárása. Az eddigi információk szerint szándékosságra és hanyagságra utaló nyomot nem találtak a vizsgálatot folytató szakemberek.

Az már kiderült, hogy a leégett épületet újjá kell építeni, hiszen a 165 főt befogadó kollégium második és harmadik szintje gyakorlatilag megsemmisült. Előzetes szakértői vélemények szerint a nyolcvanas években épült kollégium technikai adottságai nem teszik lehetővé, hogy a visszabontás után új emeleteket építsenek rá.

A tűzben használhatatlanná vált a kollégium konyhája és a konviktus is. Megmenekültek azonban az épület távolabbi szárnyában található oktatóhelyiségek, ahol a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának hallgatói tanulnak. A tantermeket és a tanári szobákat a koromtalanítás, illetve a festés után február közepén újra birtokba vehetik a hallgatók és az oktatóik.

Forrás: MRE Kommunikációs Szolgálat