Ifjúsági ház nyílik Kákicson

Megújul a kákicsi parókia és környezete: a Kiss Géza lelkipásztor életét és az Ormánságot bemutató emlékkiállítás tőszomszédságában ifjúsági és gyülekezeti csoportok fogadására alkalmas szálláshely nyílik idén nyáron.

Az Ormánság néprajzi és szellemi örökségének megismertetése reményében a kákicsi parókia és környezete megújításáról döntött a Dunamelléki Református Egyházkerület elnöksége. Az egyházkerület nemcsak a Baranya megyei település egykori lelkipásztora, Kiss Géza (1891–1947) néprajzkutató emléke előtt tiszteleg ezzel, de lehetőséget teremt a helyi református közösségek támogatására is. Elsősorban a dunamelléki ifjúság, de gyülekezeteink, intézményeink számára is kiindulópontul szolgálhat a kákicsi parókia és ifjúsági szállás az Ormánság történeti, hitbeli, természeti értékeinek felfedezésére.

Emlékszoba nyílik
Az egykori lelkészlak épületében kialakított emlékszobában a Kiss Géza Ormánysága című állandó kiállításon mutatják be az érdeklődőknek a néprajzkutató lelkipásztor életét és korát. A hagyományos és kreatív elemeket ötvöző tárlaton Kiss Géza személyével és munkásságával, Ormányság című művével és annak hatásával, a tájegységgel és társadalmának jellegzetes népszokásaival, valamint a református egyháznak az Ormánságban betöltött szerepével is megismerkedhetnek a látogatók.

Kapcsolódó cikkünk:
Kiss Géza ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi problémáinak – különös tekintettel az ún. egykézésnek – a feltárására szánta. Munkája az egyházi és irodalmi disputákon túl azonban kevés visszhangot váltott ki, tettekre pedig csekély mértékben sarkallta a felelős döntéshozókat. Ennek ellenére szűkebb hazájának egyik legismertebb kutatójaként hivatkozik rá az utókor: írásai nagy forrásértékkel bírnak nem csak szakmabeliek, hanem minden, népéért és hazájáért felelősséget vállaló ember számára is.
Nem a pusztába kiáltott 

Látnivalók a környéken
Érdemes több napot eltölteni a vidék lelki, kulturális és természeti kincseinek felfedezésével. Az Ormánságba tervezett gyülekezeti, iskolai kirándulások programját két vallásturisztikai kerékpáros útvonal is színesítheti. Ezeket bejárva megtekinthetők a térség egyedülálló református templomai – köztük az országszerte híres ormánsági kazettás templomokat –, és felfedezhetők a Dráva-menti térség természeti szépségei, történelmi, kulturális értékei. 2024 tavaszától az útvonalak mentén turisztikai táblák segítségével lehet tájékozódni a települések, gyülekezetek, templomok történetéről, érdekességeiről.

Kerékpáros túraútvonalak:
A Kákicsi Kiss Géza-kerékpártúra Sellyéről indul, érinti Drávaiványit, végighalad a Dráva-menti töltésen, kis falvakon keresztül eljut Vajszlóig, majd vissza Sellyére és Kákicsra. Térkép és leírás itt olvasható.

A Sztárai Mihály-kerékpártúra során Harkányból indulva apró falvakon végighaladva eljutunk Túrony Árpád-kori templomába, megtekinthetjük a kórósi, adorjási, kémesi kazettás templomokat. Térkép és leírás itt érhető el.

Ifjúsági szállás – már idén nyártól
Kényelmes szálláshelyet is létesítettek a több napos programlehetőséghez. A valamikori csűr épületét ifjúsági szállássá alakították: egy fiú- és egy lányszoba 9-9 ággyal, csoportkísérő-szoba, konyha és vizesblokkok kaptak helyet benne. Az emlékházban a gyülekezeti terem mellett két csoportszoba és egy kisebb konyha állnak rendelkezésre. Itt 12 pótágy is elhelyezhető, így a létesítmény akár harminc fős ifjúsági csoport és két kísérő fogadására is alkalmas. 

Ősfás liget
A kákicsi református templom belső terét is felújították, így az alkalmas istentiszteletek, csoportos rendezvények megtartására. Az épületeket rendezett kert köti össze, ahol zöld, fás környezetben tölthetnek időt a látogatók. Az ifjúsági szállás mögötti „ligetben” tradicionális ormánsági fafajtákat telepítettek, a tágas udvaron sütögetőhely, padok, asztalok várják a vendégeket. Az udvar a látogató csoportok szabadtéri közösségi eseményeire is kiválóan használható.

Júniusra már foglalható
A kákicsi emlékházat és ifjúsági házat – helyi és budapesti fiatalok részvételével – 2024. június 8-án adják át, így a szálláshelyet már a nyári időszakban is birtokba vehetik az ifjúsági és gyülekezeti csoportok. Szállást foglalni a fenntartó Sellyei Református Egyházközség kapcsolattartójánál, Patakné Máthé Anikónál lehet a +36 30 349 73 28-as telefonszámon vagy a sellyeirefegyhazszallasok@gmail.com e-mail címen lehet.
A Kákicsi Ifjúsági Ház címe: 7958 Kákics, Petőfi Sándor utca 25.

Készül egy honlap is, melyen 2024 nyarától kezdve hasznos információkat olvashatnak a Kákicsi Ifjúsági Házról, a Kiss Géza Ormánysága című kiállításról és az ormánsági vallásturisztikai programról.

 

Képek: Füle Tamás

Az alábbi képek valamelyikére kattintva tekintse meg galériánkat!

 

Kákicsi ifjúsági ház -- Ajánló

Csatolt állományok