Cseh nap a Lónyayban – középpontban a szünidő kitalálója

Cseh napot tartottak a Lónyay utcai Református Gimnáziumban, ahol a hagyományos cseh értékek megismerése mellett az ország református gimnáziumainak diákjai vetélkedőn adhattak számot országismeretükről.

Hagyomány a Lónyayban, hogy angol nyelvű országismereti napot szerveznek novemberben, első ízben Kanada, tavaly az Amerikai Egyesült Államok került terítékre, idén pedig rendhagyó módon egy nem angol anyanyelvű ország, a Cseh Köztársaság kapta a főszerepet.

A versenyt a fenntartó képviseletében Szilágyi-Sándor András espereshelyettes és a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete, Tibor Bial úr nyitotta meg. A nagykövet magyar nyelvű köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a felkészülés közelebb hozta a diákokhoz Csehországot, illetve, hogy a közeledés tovább folytatódhat a jövőben. Kiemelte, a verseny egyik fő témájául szolgáló Comenius, születési nevén Jan Amos Komenský fontos kapocs a két nemzet között: református vallású volt, öt évig Magyarországon dolgozott, itt írta két legfontosabb művét. Emellett ő volt az első modern szellemű pedagógus, „a nemzetek tanítója”, ő honosította meg a szünidő fogalmát. Tibor Bial kiemelte, a nagykövetség célja, hogy ne csak hagyományos úton keltse fel az érdeklődést Csehország iránt. A mai diákok már bőven a rendszerváltás után születtek, így nincs emlékük Csehszlovákiáról, távolabb került egymástól a két ország. A közös múlt, történelem azonban továbbra is számtalan módon köti össze a két országot, mint ahogyan most itt a kapcsolódási pont a Comenius-kiállítás. Ezt követően Pétery-Schmidt Zsolt iskolalelkész rövid áhítata következett.

Ahogy az előző években, az iskola ezúttal is törekedett az autentikus hangulat megteremtésére, a folyosókon a verseny helyszínét cseh zászlók és kisvakondos Ahoj! feliratú útjelző táblák mutatták., az iskolaudvaron egy – a mai gyerekek számára minden bizonnyal alig ismert – gyönyörű állapotú, klasszikus fényezésű narancssárga Škoda 110R Coupé állt, Bánóczi Zoltán lónyays öregdiák jóvoltából, mellette pedig a Cseh Köztársaság konzuljának, Juraj Varga úrnak segítségével,  a Mlada Boleslav-i gyár legújabb terméke, a Kamiq. A résztvevőket a verseny előtt, ebédre a Monarchia Étterem látta vendégül, a cseh gasztronómia finomságaival, az esemény zárását követően pedig cseh jégkrémmel feledtethették a versenyzők és felkészítő pedagógusaik a feszült perceket.

Három kiemelt témakörben kellett helytállni az angol nyelvű versenyben. Az általános országismereten túl előzetes, önálló feldolgozás keretében ismerték meg a csapatok az Uherský Brod-i Comenius Múzeum vándorkiállításának anyagát és a cseh filmművészet remekét, a Sörgyári capricciót – előbbiből plakátot is kellett készíteni. Hat gimnázium 23 csapata mérte össze tudását, a harmadik helyen a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata, a dobogó második fokán a Bocskai István Református Oktatási Központ „Apolló 13” formációja végzett. A komoly felkészülésnek köszönhetően megosztott első díjat osztottak ki a szervezők, az egyiket újpesti Benkő István Gimnázium „Bohemian Rhapsody”, a másikat a házigazdák „Škodálatosak” csapata vihette haza.

Köszönet a főszervezőknek, Szőlőssyné Paszternák Natasa és Könczöl-Kiss Erzsébet nyelvtanároknak, minden segítő kollégának, dolgozónak, közreműködőnek, továbbá fenntartónknak, hogy biztosította a forrásokat, de mindenekelőtt hálát adunk Istenünknek, hogy áldott, eredményes rendezvényt zárhattunk.                   

Tóth Csaba Csongor