Tizenötödjére is Balaton-NET

Az idei alkalom bizonytalanságainkra reflektál, miközben közösségeink újjáépítéséhez kínál igei alapokon nyugvó segítséget.

Újratervezés, újraindítás, újrakezdés – ez a témája a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) által szervezett, Balaton-NET nevű felekezetközi keresztyén találkozó idei, augusztus huszadikától huszonegyedikéig tartó alkalmának. Mivel a járványveszély miatt továbbra is kellő óvatosságra van szükség, ezért nem a megszokott hosszúságú és programszerkezetű rendezvényre kell számítanunk, hanem egy jóval egyszerűbb, kétnapos találkozóra. Azonban a tavalyi, kizárólag online közvetítéssel megvalósuló rendezvénnyel ellentétben az idei, immáron tizenötödik alkalmon személyesen is jelen lehetünk Balatonszemesen, a Reich Károly Általános Iskola és Zeneiskola (Balatonszemes, Gárdonyi Géza u. 1.) telkén megtartott programokon.

A találkozó fő hangsúlya az erőteljes és kiegyensúlyozott bibliatanítás, de nemcsak hívőket, hanem erre nyitott érdeklődőket is szeretettel látnak. Egyénileg, családdal vagy gyülekezeti csoporttal is van lehetőség a részvételre. A szervezés költségeit adományozók támogatásából fedezik, ezért ingyenes a részvétel, de mindenki maga gondoskodik a szállásáról és étkezéséről. A programokra csütörtökig lehet jelentkezni az online regisztrációs felületen. Helyszíni regisztrációra is lesz majd lehetőség, de például a gyermekprogramok kellékeinek a beszerzése miatt fontos előre tudni, hogy hány főre számítsanak. Az idei rendezvény érdekességeiről Kapocs Attila, a Balaton-NET koordinátora, az Operation Mobilization nevű nemzetközi és felekezetközi keresztyén missziós szervezet munkatársa mesélt nekünk.

Felelős részvétel
A járványhelyzet miatti bizonytalanság alapjaiban határozta meg a Balaton-NET szervezését. „Sokáig nem tudtuk, hogy idén lehet-e majd személyes jelenléti rendezvényt tartani, és ez szervezőként is megviselt minket” – mondta Kapocs Attila. „Többszáz, olykor ezer fős rendezvényről van szó, amelynek nem mindegy, hogy éppen milyen hivatalos korlátozások vannak életben, és az aktuális témának sem mindegy, hogy éppen milyen körülmények között kerül elő. A múlt évről egyszer már elhalasztott témát, az Egészséges közösséget idén újra elhalasztottuk, és ismét új témát kerestünk. Ezeket a küzdelmeket sok imádkozással és töprengéssel vívtunk meg.”

Már a Covid előtt is volt rá példa, hogy egyes programokat online közvetítettek, tavaly azonban kizárólagos platformukká lett az internet. Idén hibrid megoldást választottak: lesz személyes jelenlét a balatonszemesi programokon, de online közvetítés is. „Ennek kapcsán át kellett gondolnunk, hogy mi az, ami streamelve is átjön, és mi az, amit el kell hagynunk, mert online nem érvényesül.” A programokat mindenki a saját felelősségére látogathatja, védettségi igazolványt nem kérnek senkitől. „Mindenkit a felelős részvételre buzdítunk. Azokat, akik nincsenek beoltva, arra bátorítanánk, hogy viseljenek maszkot, és különösen ügyeljenek a személyes higiéniára. Több helyre is kiteszünk kézfertőtlenítő állomásokat.”

Az iskola tornacsarnoka idén nem jöhetett szóba helyszínként. „Járványügyi szempontból aggályos lenne nyolcszáz ember zárt térben, énekelve, miközben a fejük felett ventilátorok kavarják a levegőt, ezért úgy döntöttünk, hogy háromszáz fő befogadására alkalmas rendezvénysátrat kölcsönzünk. Az oldalát és a hátulját eltávolítjuk, és köré székeket teszünk ki. Az időjárásnak így jobban ki leszünk szolgáltatva, mint máskor, de legalább mindenki tetszőleges távolságot tarthat majd a tömegtől. Lehet, hogy a műanyag székek kényelmetlenebbek lesznek a megszokottnál, lehet, hogy a látási viszonyok nem lesznek tökéletesek, de igyekszünk megkönnyíteni mindenki dolgát. A kinyomtatott programfüzetben például benne lesznek az énekek szövegei, hogy ne kelljen a kijelzőkről olvasni.”Elgurult építőkockák
Az idei téma többféle forrásból ered, és a bizonytalanságra reflektál. „Nem tudjuk pontosan, hogy túl vagyunk-e már a járvány nehezén, vagy csak egy újabb vihar előtti csendben vagyunk éppen. Idei témánkkal azt akarjuk körbejárni, hogy ilyen bizonytalan helyzetben, amikor nem látni a jövőt, mint mond Isten igéje. Amikor aggódunk, félelmeink vannak, esetleg veszteségeket éltünk át, különösen fontos ez. Nem arról van szó, hogy aki bizonytalan, mi lesz szeptemberben, az jöjjön el a Balaton-NET rendezvényére és ott majd megmondják neki. Szó sincs erről! Inkább általános segítséget nyújtunk az emberek életének újrakezdésében. A résztvevők Isten igéjén alapuló üzeneteket kaphatnak ehhez.”

A téma másik forrása Papp János baptista egyházelnök és budafoki lelkész A kocka szét van vetve című cikke volt, amely a baptista.hu oldalon olvasható. „Ebben az írásában lelkészi szemszögből intézett ébresztőt lelkésztársaihoz és a gyülekezetekhez. Arra int benne, hogy ne vegyük biztosra, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba, hanem tegyünk tudatos erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az elgurult építőkockákat visszahozzuk és újraépítsük belőle a közösségeket. Azt is kiemeli, hogy a lelkészeknek aktív szerepet kell vállalnia az egyháztól esetlegesen elsodródott emberek felkeresésében és visszainvitálásában” – foglalta össze a cikk tanulságait Kapocs Attila.

A programok tehát az újratervezés, újraindítás, újrakezdés kérdésköréhez kapcsolódnak majd; valamelyik szorosabban, valamelyik lazábban. „Mindig szabad kezet adunk a különböző keresztyén felekezetekből érkező előadóinknak, hogy ne érezzék ezt megkötésnek. Kapnak tőlünk egy orientációs anyagot, amely segíti őket a felkészülésben, de szabadok arra, hogy Istentől vegyék azt az aktuális üzenetet, amit nekik szánt, és ennek megfelelően készüljenek fel. A beérkezett visszajelzéseik alapján idén is nagyon sokféleképpen közelítik meg az aktuális témát.”

Gazdagító programkínálat
Igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy azok egymástól függetlenül, önállóan is megálljanak a lábukon. „A visszajelzések alapján azt vettük észre, hogy korábbi alkalmainkon az emberek nagy része nem foglalt szállást, hiszen nagyon sok család csak egy-egy napra ugrik le a Balatonhoz. Különösen ünnepnapokon és hétvégeken jellemző ez. Idén ehhez is kellett igazodnunk.” Tizenkét éves korig lesznek gyermekprogramok, de a tinédzser- és ifiprogramok idén elmaradnak. A szemináriumok kivételével igyekeznek majd mindent online közvetíteni, párhuzamosan Facebook-on és YouTube-on is. A felvételek utólag is megtekinthetőek lesznek.

„Mindkét nap azonos módon épül fel. Kilenc órakor áhítattal kezdünk. Pénteken Floch Gábor, a helyi baptista lelkipásztor, szombaton D. Szabó Dániel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség korábbi elnöke tartja. Tíz órakor kezdődik a délelőtti dicsőítő alkalom: pénteken Csabó Balázs, albertirsai evangélikus lelkipásztor, szombaton Hajdú Zoltán Levente református lelkipásztor szolgálnak majd. Déltől kezdődnek a szemináriumok: férfi, női, házaspáros-gyermeknevelési, vezetői. Ezek is az aktuális tematikához kívánnak hozzátenni. Például sok férfit megviselt, hogy teljes bizonytalanság közepette kell a családját vezetni és más területeken is párhuzamosan helytállni. Nőknél is hasonló helyzetekről lesz szó. Körbe fogják járni, hogy mindez hogyan élhető meg, és hogyan dolgozható fel.”Fél kettőtől lesz egy kis szünet, majd négytől folytatódnak a programok. „Pénteken Győri Tamás és Virág lesznek vendégeink. Virág a Coviddal párhuzamosan daganatos betegségen esett át, és arról mesélnek, hogyan kellett teljesen újrakezdeni az életüket. Szombaton pedig Süveges Gergő és Margit fog a változásokról beszélni. Mindkét napon öttől hétig imasétát is tervezünk majd, ennek helyszínei a helyi baptista imaház, a fasor, illetve a záportározó tó szigete lesznek. Annak ajánljuk leginkább, aki elmélyülni, vagy lelkileg felfrissülni vágyik.” Az esti dicsőítő alkalom hétkor kezdődik, pénteken Szabó Iván pünkösdi, szombaton Papp János baptista lelkipásztor tanít majd. Az esti koncerteken pénteken Horváth István, szombaton Prazsák László és Csilla előadását hallgathatják meg.

A munkatársi csapat imádsággal készül az idei alkalomra, és alig várja már a találkozót. „Mi, akik különböző területeken szolgálunk, tudunk egymásról, imádkozunk egymásért, együtt készülünk, együtt próbálunk. Igyekszünk úgy szolgálni, mintha a rendezvényt egy baráti társaság szervezné, de nem magának, hanem azok számára, akiket ezzel szeretne megáldani. Az az erősödő meggyőződésem, hogy Isten szólni szeretne a résztvevőkhöz, és azokhoz is, akik online követnék a programokat. Reményünk szerint ez az üzenet valamilyen formában minden egyes programpontunkon megszólítja majd az embereket.”


Barna Bálint
Képek: Mészáros Péter, balatonnet.hu, wikipedia.hu