„Szárnyra kelt” alkotóink Párizsban

Magyar művészek, akik, mint „a hajnal szárnyaira kelt” zsoltáros, felfelé törtek, újrakezdtek, kiteljesedtek, s ezt a francia fővárosban valósították meg. Alkotásaik a huszadik századi magyar művészettörténet örökségének kitörölhetetlen részét jelentik.

A Párizsban élt és élő magyar művészek alkotásainak válogatásából nyílt kiállítás a Bibliamúzeum kiállítótermében. A tárlat megnyitóját a gyűjtemény tulajdonosai, Nemes Judith és Szöllősi-Nagy András is megtisztelték jelenlétükkel, a korabeli francia hangulat megteremtését Kárász Eszter, Veér Csongor és Wagner-Puskák Péter zenészek muzsikája is segítette.

A kiállított műkincseket bibliai kontextusba is helyezhetjük – fogalmazott Timár Gabriella, a múzeum igazgatója. A Zsoltárok 139. a hajnal szárnyainak képéről beszél, amely az emberi élet kiteljesedésének szimbóluma. Ezek a szárnyak vitték annak idején a művészeket nyugati irányba, az európai kultúra egyik fellegvárába, bár ezt a szárnyalást olykor meg nem értettség, útkeresés, űzöttség és a „tágas tér” iránti vágy hívta életre. Párizs a kivívott szabadság jelképe, amelyben a gazdaság és a hagyomány, a forradalmi és az antik találkozik egymással. Könnyed, lüktető metropolisz, amely annyi magyar művészt magával ragadt.

Nagy Pál egyik alkotása a kiállítást gazdagítja. A képen ezek a szavak ismétlődnek a legtöbbször: odafönn, mérföldek, már nem is számolom – az alkotó „szárnyaló útról” ír. Timár Gabriella szerint „az útjainknak van odaföntje, a horizontális mozgás mellett felfelé mozdulás". A zsoltáros szerint Isten keze a hajnal szárnyain szárnyalót is elérné, jobbját megragadná. Most a szárnyat bontott, szárnya kelt és kiteljesedett művészi életek alkotásaiból láthatunk egy csokornyit.

Pócs Vera művészettörténész ismertette a gyűjteményt. A tárlat nemcsak műalkotások összessége, hanem két ország huszadik századi kultúr-kapcsolódásainak bizonyítékai is, a modern magyar művészet egy alternatív, külföldön íródott történetének alkotásaiból láthatunk válogatást. Mint kiderült, a francia-magyar műkincsek különleges művészeti kategóriába sorolhatók.

A gyűjtőházaspár, Nemes Judith és Szöllősi-Nagy András a Párizsba emigrált honfitársaik laza közösségének megismerésével és szellemi támogatásával kutatták fel ezeket a műalkotásokat az elmúlt több mint harminc évben. Az egyes geometrikus kompozíciók jól példázzák az akkori művészeti felfogásokat és a magyar alkotók tehetségét. A teremben látható műveket látva az alkotók egzisztenciális és művészeti újrakezdéseinek történetét is megfigyelhetjük. A francia főváros nem egyforma lehetőségeket nyújtott a magyar művészek számára, de hagyatékuk a gyűjtők munkáján keresztül a huszadik századi magyar művészettörténet örökségévé válik.

A kiállítás 2019. május 8-tól szeptember 21-ig, hétfőtől péntekig 10 óra és 18 óra között, szombaton 17 óráig tekinthető meg. Nemes Judith és Szöllősi-Nagy András párizsi gyűjteményének másik válogatását a B32 Galéria és Kultúrtérben állítják ki.

 

Képek: Somogyi Csaba