Köszönetmondás templomfutással

Zsámbék Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete nagyon kevés pénzből gazdálkodva nagyon sokat tesz a környékbeliekért. Az idei Zsámbéki Templomfutás az ő szolgálatukat támogatja.

Zajlik az élet a zsámbéki reformátusoknál: nemrég adták át ünnepélyes keretek között az óvodájukat, most pedig már a szeptember tizenhatodikai jótékonysági Templomfutásukra készülnek, hogy tizenötéves hagyományukat folytatva idén a Zsámbék Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Zsámbék ÖTE) szolgálatát támogassák. Mint azt a Zsámbéki Református Egyházközség lelkipásztorától, Matyó Lajostól megtudtuk, a gyülekezet élvezi, hogy egymást követik náluk az események, hiszen közösségük is épül általuk.„Egy egész közösség áll melléjük”
„Magát a templomfutás tizenöt éve a gyülekezetünk kezdeményezte, akkor a Down Alapítványnak gyűjtöttünk vele pénzt. Azóta minden évben más célzott támogatásra fordítjuk a befolyt összeget, és általában igyekszünk olyan támogatandó családot vagy közösséget segíteni, akik itt élnek közöttünk és sérült gyermeket nevelnek, vagy anyagi természetű gondjaik vannak. A rendezvényt a koronavírus-járvány miatt két alkalom virtuális formában tartottuk meg, de akkor is gyűjtöttünk bajba jutott gyülekezeti tagoknak. Tavaly aztán már ismét a hagyományos módon rendezhettük meg a Zsámbéki Templomfutást!” – mesélte Matyó Lajos.

Ezek az alkalmak egyszerre jótékonykodási lehetőségek és közösségépítő családi napok számukra, amelynek a szervezésébe sok helyi szervezetet is bevonnak: egyesületeket, civil szervezeteket, iskolákat, óvodákat, a katolikus egyházközséget, az önkormányzatot, valamint a német nemzetiségi önkormányzatot és kórust is. A Templomfutásnak többféle korosztályhoz igazodva többféle távja van, emellett sokféle családi program – például mese, játék, bábjáték, kézműves foglalkozások, egészségügyi mérések – és közös ebéd is a részét képezi. A rendezvénynek nagyon jó híre van városszerte, és körülbelül háromszázan szoktak rajta részt venni – közülük persze nem mindenki nevez be a futóversenyre is.

„A gyülekezeti tagjaink főzik a virslit, segítenek a zsíroskenyér elkészítésében, a nevezésnél és számos egyéb szolgálattal. De nemcsak a gyülekezet, hanem az egész város megmozdul ilyenkor. A diakóniai mellett missziói jelentősége is van a Templomfutásnak, egyrészt mert mindig bibliai igével köszöntöm az egybegyűlteket, és ezt a nap során többször is elismétlem. Másrészt fontos üzenete van annak, hogy egy keresztyén közösség kilépve a templomfalak közül ilyen módon is meg tud jelennni a településén. Azok, akik eddig kedvezményezettjei voltak a templomfutásoknak, kivétel nélkül mindig kiemelték, hogy nem a pénzadomány volt a legfontosabb számukra, hanem az a közeg és az a lelkiség, amit a rendezvényen tapasztaltak, mert ennek köszönhetően azt érezték, hogy a saját nehézségeikkel nincsenek egyedül, hanem egy egész közösség áll melléjük.”„Fontosak számunkra”
Mivel az idénre kiszemelt támogatandó család időközben külföldre költözött, a szervező csapat úgy döntött, hogy ebben a helyzetben inkább egy helyi egyesületnek ajánlják fel az adományokat. Így került képbe a többek által is ajánlott helyi önkéntes tűzoltóegyesület, amely nemcsak Zsámbékhoz tartozik, hanem a környező településekhez, Tökhöz, Perbálhoz is.

„A tűzoltóállomás közelében lakom és nagyon sokszor hallom, hogy mennek bevetésre. Ez az elmúlt időszak viharos és szeles időjárása miatt igen gyakran előfordult. Nagyon kevés pénzből gazdálkodnak, ezért úgy döntöttünk, hogy szeretnénk egy kicsit rájuk irányítani a figyelmet. A kezdet kezdetétől itt vannak a Templomfutásokon, a tűzoltóautójuk kürtjelére indul a futóverseny, a tűzoltók hozzák a frissítő vizet, hogy mosdani tudjanak a futók, tehát a támogatásuk egyfajta köszönetmondás is részünkről. Rendkívül családbarátak, nagyon gyermekközpontúak: ifjúsági tagozatuk van, többször voltak az óvodánkban bemutatót tartani, most pedig mi szeretnénk nekik megmutatni, mennyire fontosak számunkra, és nem csak akkor, amikor a bajban rászorulunk a szakértelmükre” – fogalmazott a lelkipásztor.

A Zsámbék ÖTE nagy hálával fogadta a kezdeményezést, és az idei rendezvényen is igyekeznek minél többet bemutatni önkéntes szolgálatukból, népszerűsítve a tűzoltóságot. Emellett habpartival is kedveskednek majd a gyerekeknek.Ami várható
Az idei program szeptember 16-án reggel 8 órától a versenyre történő nevezéssel kezdődik. Az első versenyszám az ovisoké, és aztán szépen sorban jönnek a nagyobbak. A verseny nagyrészt járdán vagy aszfaltozott mellékutcákon zajlik, de helyenként földúton is.

„A legrövidebb távjaink a zsámbéki Öregtemplom – ismertebb nevén Romtemplom – körül húzódnak, ott van a versenyközpont is. A családi futás a Romtemplomtól indul és érinti a római katolikus- és a református templomot, majd visszatér a Romtemplomhoz. A hosszabb távok már kimennek a határba, ahol Tök határában a Domonkos-dűlőn is van egy nemrégiben felújított templomrom. A Templomfutás elnevezés tehát egyrészt arra utal, hogy a távok templomokat érintenek, másrészt arra, hogy ez a mi gyülekezeti kezdeményezésünk” – fejtette ki Matyó Lajos.

Távok, rajtok és terepviszonyok:
9:00 1. futam: ovisok 500 m futás (egy kör a Romtemplom körül, aszfalt)
9:10 2. futam: 1-2.osztályosok 500 m futás (egy kör a Romtemplom körül, aszfalt)
9:20 3. futam: 3-4.osztályosok 500 m futás (egy kör a Romtemplom körül, aszfalt)
9:30 1 km futás (2 kör a Romtemplom körül, aszfalt) - felső tagozatosok
9:40 500 m támogatói gyaloglás (egy kör a Romtemplom körül, aszfalt)
9:50 1,4 km családi futás (Zsámbék belterületén, aszfalt)
10:30 6-12 km futás (Zsámbék belterületén, aszfalt)
12:00 Kereszt futás (3 km fel a Nyakas tetőre; mindkét kereszt érintése)
12:30 ebéd

Az ajánlott nevezési díjak 500 és 1 500 Ft között alakulnak. Támogatói jegyeket ugyanilyen összegben, de 5 000, 10 000 és 20 000 Ft értékben is vásárolhatnak. A nagy érdeklődésre tekintettel ismét kapható lesz Templomfutás-póló!
A versenyszámokkal egyidőben kézműves foglalkozások, mesemondás, arcfestés, játszóház, ingyenes vércukor- és vérnyomásmérés, ügyességi játékok (kötélhúzás, zsákban futás, célba dobás) zajlanak majd. Az eseményt közös ebéd zárja, és az ebéd alatt sor kerül a tombolára és az eredményhirdetésre.


A futóversenyről, a rajtokról és a helyszínről a rendezvény Facebook-oldalán vagy a szervezőknél kaphatnak bővebb felvilágosítást az érdeklődők a templomfutas@gmail.com e-mail címen.

Ha nem tud részt venni a Templomfutáson, de szívesen támogatná a kitűzött célt, adományát a Zsámbéki Református Egyházközség bankszámlaszámára (11736020-20015422) küldheti el. Fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen a Templomfutás szó.


Barna Bálint
Képek: Asszonyi Eszter, Zsámbéki Református Egyházközség, Zsámbék ÖTE