Kávé iskola előtt

Megnyílt a gazdagréti református gyülekezet ifjúsági kávézója, a Start Café. Egy szakközépiskola szomszédságában adták át a gyülekezeti ház egyik különnyíló termében kialakított, korszerű kávézót. A református gyülekezet reggelente az iskola előtt álldogáló fiatalokat hívná be kávéra, süteményre.

Szeptember elsején egész nap nyitva volt, mától reggelente várja a szakközépiskolás fiatalokat a gazdagréti református gyülekezet kávézója, a Start Café. A gyülekezet májustól készült a helyi fiatalok szolgálatára, ugyanis a gazdagréti templom szomszédságában található Mechatronikai Szakközépiskolába járó diákok közül több száz fiatal sétál el reggelente a gyülekezeti ifiklub előtt. A klubhelyiség ezentúl az iskola előtt álldogáló, beszélgető diákoknak is teret adna a szabadidejük eltöltésére. A kávézó közvetlenül a tanítás megkezdése előtt bezár, de már negyed nyolctól várja a fiatalokat. Célja, hogy a gyülekezet szűkebb környezetében megjelenő fiatalokkal kapcsolatot építsen, biztonságos térben leültesse és megszólíthatóvá tegye őket. Az ötletet a szakközépiskola tantestülete is üdvözölte.

A kerület érdeke
„Legutóbb még a csupasz falakat láttam, jó látni, hogy ilyen lendületesen fejlődik ez a közösség, az pedig külön öröm, hogy az ide járó fiatalokkal szeretnének elkötelezetten foglalkozni, mert mi nehezen érjük el őket" – mondta a Start Café hétfői megnyitóján Hoffmann Tamás polgármester. „Még ha ebben a kerületben szerencsések vagyunk is, ami a fiataljaink életmódját illeti, a gazdagréti református gyülekezethez hasonló közösségek nélkül bajban lennénk, hogyan kössük le őket. Ezek a fiatalok talán nem is tudják, mekkora szükségük van ilyen helyekre, ilyesfajta segítségre. Reméljük, boldogan járnak majd ide és a gyülekezet tagjai is jól fogják érezni magukat ebben a szolgálatban."

Elfogad és befogad
Tizennyolc éves álom valósult meg azzal, hogy ez a klub létrejött – mondta Lovas András, a gyülekezet lelkipásztora.
„A kilencvenes évek második felében kezdett el a gyülekezet ifjúsága a lakótelepi fiatalokhoz kijárni, ebből alakult az elképzelés, hogy ha egyszer templomot építünk, legyen benne olyan helyiség, ahová meghívhatjuk azokat a fiatalokat, akik az idejük nagy részét az utcán töltik és veszélyeztetettek. Ez a kávézó ennek a szándéknak egy részét valósítja meg, legalábbis a szakközépiskola felé. Szeretnénk, ha befogadó és elfogadó hely lehetne, amely közösséget teremt az itteni fiataloknak, akik ezt egyre kevésbé tapasztalják meg."
 

Ácsorgás helyett
Vörös Szabolcs presbiter a kávézó megnyitóján azt mondta: „Folyamatosan a szívünkön vannak a lakótelepi fiatalok. A Start Café is egy folyamat része, ígéretes új kezdete ennek a szolgálatnak, és reméljük, még sok álmunk, tervünk megvalósul." Vörös Szabolcs öt évig szolgált a gazdagréti fiatalok között végzett misszióban – ezt is felidézte köszöntőjében.

„Főként az általános iskola felsősei felé indultunk el, tizenhárom-tizennégy évesek felé. Iskolában vezettem önismereti csoportokat, péntekenként sütipartit tartottunk. A fiatalok nevezték el így, mert lelkes gyülekezeti tagok mindig hoztak egy tálca süteményt. Az utolsó időszakban a templom előterében tartottuk ezeket a klubokat. Akkor is nagyon fontos volt ez a lépés, olyan szükségre mutatott rá, amit akkor be kellett töltenie a gyülekezetnek. Amit most tapasztalunk, az az, hogy a diákok reggelente megállnak az iskola előtt, még elszívnak egy cigarettát vagy csak beszélgetnek, kicsit erőt gyűjtenek a tanórákhoz. Úgy láttuk, hogy erre a szükségletre kell építenünk, és ismét belelépni a feléjük irányuló szolgálatba." A gyülekezet presbitere hozzátette: „Nem sietünk sehová, nem azt szeretnénk, hogy hirtelen sok programmal töltsük meg ezt a helyet, inkább szeretnének belesimulni abba, amit Isten készített. A szolgálóknak és a segítőknek pedig sok erőt kívánok a reggeli kelésekhez!"

Provokálni, megpihenni
A Start Cafét a gazdagréti református gyülekezet nemrégiben kialakított ifiklubjában indították el, mintegy húsz gyülekezeti tag szolgál benne önkéntesként. Hétköznap reggelente 7 és 9 között várják a diákokat – ismertette Thoma László beosztott lelkipásztor.
„A Mechatronikai Szakközépiskola tantestülete is szimpatizál a kávézó megnyitásával, több ötletük is volt arra, hogyan kapcsolódhatna ez a helyszín iskolai programokkal. Szeretnénk, ha ez olyan hely lenne, ahol a diákok otthon érzik magukat. A berendezés része egy olyan tábla is, ahol mindig valamilyen üzenet várja őket, és ahol időnként akár provokatív kérdésekre is találhatnak. Kérünk mindenkit, hogy imádságban hordozza ezt a kezdeményezést!"

Ingyenes és nyitott
„Presszókávét, kapucsínót, café lattét tudunk kínálni abból a kávéfőző gépből, ami babkávéból őrli a kávét, de szerepel a kínálatunkban koffeinmentes kávé, különböző teák és szörpök is" – számolt be kérdésünkre Berényi Richárd, a kávézó koordinátora. A betérő vendégeknek nem kell fizetnie az itt fogyasztott termékekért, adományt azonban elfogadnak. A gyülekezet magáénak érzi a kávézót – tette hozzá a szolgálat vezetője.
„Azt terveztük, hogy a termékeket megvásároljuk a megnyitóra, de ahogy közeledett a megnyitó időpontja, a gyülekezeti tagok elkezdtek bombázni e-mailekkel, hogy írjam meg, mire van szükség. A teáknak, kávéknak, süteményeknek nagyjából a listán szereplő egyharmadát kellett nekem megvenni, az összes többit behozta a gyülekezet, és azzal adta a kezünkbe, hogy sok sikert kívánnak és imádkoznak a szolgálatunkért. Nagyon jó megélni, hogy ez a hely a presbitérium támogatását élvezi, és a gyülekezet imádkozik értünk és anyagilag is támogat minket." Berényi Richárd hozzátette: megtérése előtt neki is nehezére esett volna belépni egy templomba, ezért örül annak, hogy ezen a módon nyitotta meg a kapuit a gyülekezet a kerületi fiatalok előtt.

Jakus Ágnes
Képek: Füle Tamás