Nem marad gyermek

Amikor pár évvel ezelőtt elmesélték, hogy egy Balaton-parti település betlehemét két tinédzser fiú szándékosan felgyújtotta, megbotránkozva tettem fel a kérdést:
Milyen felnőttek lesznek belőlük? Milyen lélek van bennük, honnan jut eszébe valakinek felgyújtani szenteste egy betlehemet? 

Hasonló kérdéseket tettem fel magamban januárban, amikor leégett szeretett kollégiumom, amit szintén fiatal gyermekek gyújtottak fel.

Vajon mi lesz belőle? Tesszük föl a kérdést, amikor új jövevény érkezik a családba. Kire fog jobban hasonlítani? Vajon olyan lesz, mint az apja vagy inkább a nagyanyja vonásait és jó/rossz tulajdonságait örökölte? Mi lesz belőle, ha felnőtt lesz? Vajon véghez visz majd „nagy” dolgokat? Találgatni kezdünk. Aztán elkezdi jól rúgni a focilabdát vagy érzékenyebb lesz a zenére mint az átlag, és már rögtön világsztár focistának vagy hegedűművésznek képzeljük. Miért? Talán mert mindannyian tudjuk, hogy a gyermek nem marad gyermek.

Több mint kétezer éve született egy gyermek, aki megváltoztatta a világot. Jézus azonban nem maradt gyermek. Nem maradt „Kisjézuska” és tüneményes kisbaba.

„Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme"! (Ézsaiás 9, 5)

Fejedelem született, aki által Isten uralma megvalósul ezen a földön. Ez a gyermek olyan lesz, mint az apja, az Atya. Olyan lesz, mint én: ember.
Véghez visz majd „nagy” dolgokat? Igen.
Ez a gyermek hozza el az üdvösség ismeretét, a bűnök bocsánatát majd ott a kereszten.

Tudom én, hogy hosszú az út Betlehemtől a Golgotáig.
Hosszú az út a kegyelem ragyogó kifejeződésétől a szenvedések elhordozásáig.

Mégis olyan jó lenne, ha csak egy pillanatra, egy imádság erejéig, egy gondolatnyi szünetre megszabadulnánk a mai napon a karácsonyi romantikától, és látnánk e kisgyermek történetének egészét. Jó lenne hálát adni azért, mert Isten megengedte nekünk felismerni már most a születésben a testet öltés csodájában a gyermek útjának egészét: Betlehemtől a Golgotáig.

Horváth Mariann

Illusztráció:A firenzei San Lorenzo bazilikában található oltárrészlet: A dolgozó Szent József (Pietro Anningoni)