Segítség a sellyei vihar károsultjainak

Hatalmas pusztítást végzett az a vihar, amely péntek este fél hat körül sújtott le a Baranya megyei Sellyére. 

Gyűjtést indít a református egyház a pénteki jégvihar károsultjainak

Pusztító jégvihar csapott le több Baranya megyei településre péntek délután. Több száz lakóház, valamint templomok, parókiák is súlyosan megsérültek, számos családnak veszélybe került a lakhatása. A református egyház elnöksége együttérez a vihar károsultjaival, és a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével azonnali gyűjtést indít a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek. A felmérések még zajlanak, de az már biztos, hogy teljes cserére szorul a kákicsi Kiss Géza emlékház teteje, súlyosan megsérült a sellyei templom és parókia, valamint a drávaiványi fakazettás templom. Az egyházkerületek és az egyházmegyék azonnali gyorssegélyt adnak a református egyházközségeknek.

A szeretetszolgálat felekezetre való tekintet nélkül segít a jégvihar miatt bajba jutottaknak. A károk elhárításához azonban szükség van az összefogásra, ezért kérjük, hogy aki teheti, támogassa a rászorulókat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül.
Ezt megteheti az adomany.jobbadni.hu oldalon, illetve adományát átutalhatja a szeretetszolgálat bankszámlájára:
10702019-85008898-51100005
Kérjük, a közlemény rovatba írja be, hogy „jégkár”.


A Sellyei Református Egyházközség hálával fogadja az építkezésből vagy felújításból visszamaradt cserepeket is, amelyeket a környékbeli családok házai, valamint az egyházi épületek javítására használnak fel.

A segítségnyújtás további lehetőségeiről a jobbadni.hu oldalon tájékozódhat.

Kérjük, hogy hordozzák imádságban a károsultakat!


A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége

Balog Zoltán püspök
az MRE Zsinatának lelkészi elnöke

Molnár János
az MRE Zsinatának világi elnöke

Budapest, 2021. július 10.

 

Az ormánsági városban, Magyarország egyik legdélebbi településén mandarin méretű jégdarabok hullottak az égből,  összetörve a házak tetőfedését, kocsik szélvédőjét zúzták be.

Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés. Az eddigi adatok szerint Sellyén 407, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. 

Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti: nyolc megyéből 66-an érkeztek 16 járművel. A katasztrófavédelem munkatársainak elsősorban a sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni a tetőket, hogy ne ázzanak be.
A munkát a katasztrófavédelem helyi operatív törzse irányítja – tájékoztatott róla Mukics Dániel alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Amint értesültem a hírről felvettem a kapcsolatot Nagy Attila polgármester úrral, vele egyeztetve a károk felszámolásához legszükségesebb eszközöket, kalapácsot, fogót, szerszámokat és több mint 70 kilogramm tetőszeget vittem Sellyére a Baranya Segít program keretében  – mondta Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, aki azonnal a bajbajutott településre sietett.

A közmédia tudósítója Sellyéről jelentkezett, elmondása szerint milliárdos nagyságrendű kárt okozott a jégeső. Száraz jégeső hullott a városra, mandarin méretű jég hullott perceken keresztül, több helyen megbontva a tetőszerkezetet és betörve az autók szélvédőjét. Összesen 48 lakóházat minősítettek lakhatatlanná. 

 

A Sellyei Református Gyülekezet együtt érez valamennyi károsulttal, és igyekszik minden lelki-anyagi segítséget megadni, amire képes.
Ezért szeretettel ajánlja lélekerősítő beszélgetés lehetőségét a gyülekezet lelkipásztora mindannak, aki úgy gondolja, hogy lelki nyugalmat jelentene ez számára.

Szeretettel hívunk mindenkit holnap, azaz vasárnap este 6 órára a református templomba elcsendesedésre, imádságra, az Ige erősítő jelenlétébe. Könyörögjünk együtt a kárt szenvedtekért!

Holnap 10 órakor kezdődő istentiszteletünkön is ezért könyörgünk. Szeretettel várunk mindenkit!

Templomunk a következő napokban folyamatosan nyitva lesz napközben, hogy bárki bármikor egy imára, elcsendesedésre betérhessen.

Gyülekezetünk országos gyűjtést szervez, kérve a gyülekezeteket, hogy lehetőség szerint megmaradt, használt cserepekkel támogassák a kárt szenvedett településeket. A beérkezett adományok után, a kárfelmérést követően a helyi Operatív Törzzsel együttműködve igyekszünk mi is segíteni.

Jövő heti gyermek táborunkba szeretettel hívunk és várunk minden gyermeket, akinek ez a hét könnyebbséget, feltöltődést jelentene az elszenvedett károk közepette. Várjuk esetlegesen a szülőket is erre a hétre. A tábor ingyenes. Kérem, jelezzék részvételi szándékukat.

Jövő héten (július 12-18) a Barkó-vendégházban szállást tudunk ingyenesen biztosítani azoknak, akiknek ez átmeneti megoldás lenne.

Sinkovicz Richárd lelkipásztor

Nagy Attila, a település polgármestere videóüzenetben foglalta össze a helyzetet és az operatív intézkedéseket:

Leszögezte, minden segítséget megadnak, amit csak tudnak. Szombaton is várják a bejelentéseket, mérik fel az igényeket és folytatják a kárelhárítást.

A református gyülekezet is a település lakóinak a segtségére sietett: a közösségi médiafelületeiken keresztül azonnal felajánlották, hogy akiknek otthona lakhatatlanná vált, azok számára ideiglenes elhelyezést biztosítanak a Sellyei Református Egyházközség gyülekezeti házában. Ezt Spantler Gábor, a gyülekezet gondnoka koordinálja.