Önkéntes szolgálati lehetőségek

Online tanórák a Tinirehab srácainak, támogató háttér a Bárka közösségnek és szolgálat Kenyában – körképünkben önkéntességi és adományozási lehetőségeket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Online órák a Tinirehab lakóinak
Online oktatáshoz keres szakképesítéssel rendelkező vagy főiskolás önkénteseket heti 1-1,5 órás magyarirodalom-, történelem-, földrajzórákhoz az egyházunk fenntartásában lévő Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona. 11 és 18 év közötti lakóik kis létszámú csoportjának tanításáról, érdeklődésük felkeltéséről, a lehetőségekhez mérten élményközpontú, ismeretterjesztő, az ismeretszerzést megalapozó foglalkozásokról lenne szó. „A fiatalok összetétele életkorban és tanulmányi előmenetelben is különbözik. A közös cél, hogy ne essenek ki az oktatásból, szerezzenek jó élményeket a tanulással kapcsolatban. Tapasztalhassák meg, hogy tanulni jó, van sikerélményük” – mondta érdeklődésünkre Széplaki Zsolt programvezető. „Akik számára reális cél lehet az év végi vizsga letétele, azoknak segítjük a felkészülést. Akiknél ez nem lehet reális, mert annyira lemaradtak a tananyagban, inkább az egyéni fejlesztés és a pozitív élmények megtapasztalása a cél.”

A felhívásra különböző vállalásokkal jelentkezhetnek – tette hozzá. „Nyilván szerencsésebb, ha valaki hosszabb távon tud tanítást vállalni. Ha több tanár jelentkezik, akkor egyéni korrepetálásra, fejlesztésre is lenne lehetőség.”

A jelentkezéseket Széplaki Zsolt várja a kimmtinirehab@diakonia.hu e-mail címen.

A Tinirehabról itt írtunk:
Instant boldogság helyett 
Egyre korábban kezdik a drogfogyasztást a fiatalok, az intézetben nevelkedő gyerekek akár már öt-hatévesen füves cigit szívnak. Az iskolák környékén könnyen hozzáférhető a kábítószer, a dizájnerdrogokat a kiskamaszok is rendszeresen fogyasztják. A drog gyors kielégülés, de instant boldogság – véli a tini-drogrehabilitációs otthon szakmai vezetője. A református egyház fenntartásában lévő bentlakásos otthonban szerhasználó kamaszoknak segítenek egyénre szabott terápiával.

Kávézó a Csillagponton
Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, idén ismét lesz Csillagpont, a református ifjúsági fesztiválon a református drogmisszió is szeretne részt venni. Hamar János addiktológiai konzultáns vezetésével a misszió önkéntesei – köztük a rehabilitációban részt vevők – büfét és kávézót, valamint élő könyvtárat működtetnének a fesztivál helyszínén. A rehabilitáció résztvevői élő könyvtárban és kerekasztal-beszélgetések során osztanák meg történeteiket. Az MRE KIMM várja önkéntesek jelentkezését a programok lebonyolításához. A szolgálat a fesztivál előtt egy nappal venné kezdetét és az azt követő napig tartana, azaz július 26., hétfőtől egészen augusztus 1., vasárnapig tartó elfoglaltságot jelent. A jelentkezéseket Erdős Eszter misszióvezető várja az eszter@kimm.hu e-mail címen.

A Bárka közösség támogatókat keres
Idén harmincéves a Dunaharasztiban élő egyetlen magyar Bárka közösség. Az otthon bentlakói valamennyien értelmi sérüléssel élők, néhányan mozgásukban is akadályozottak. A közösségnek nemcsak műhelye, hanem lakóotthona is van, ugyanis a Bárka világszerte arról híres, hogy lehetőség szerint a gondozók és gondozottak lakóközösségekben élnek. 

„A közösség élete és növekedése, ahogyan régen, úgy ma is napról napra, kicsiről kicsire történik. Az éves költségvetési terv minden márciusban mutat két-három milliós működési hiányt, mégis Isten kegyelméből évről évre sikerül a legszükségesebbeket, azaz az élelmiszer- és tisztítószer-költséget, a rezsiköltséget és a bérköltséget biztosítani, igaz, olykor nagy nehézségek között. Célunk, hogy a közösség működése és tagjainak élete nagyobb biztonságban lehessen az egyre csökkenő állami támogatás és az egyre ritkábban adódó működési pályázati lehetőségek mellett. Az eltelt harminc év bizony már nyomott hagyott mind a ház, mind a műhely épületén, a szükséges karbantartások és felújítások forráshiány okán pedig csak váratnak magukra. A közösség tagjai, mind a bentlakók, mind a bejárósok türelmesen hordozzák ezeket a nehézségeket, és sokat imádkoznak, hogy megjavuljon az ajtó, vagy új ablakom lehessen” – számolt be Jeney-Tauzer Katalin, a Bárka közösség vezetője.

A Bárka Közösségről itt írtunk:
A kegyelem követei
„A sérült barátaim hatására elkezdtem elfogadni az embereket mint Isten teremtményeit, ahelyett, hogy egy-egy impulzus alapján megítélném őket." (Jeney-Tauzer Katalin, a dunaharaszti Bárka Közösség vezetője)

Jelenleg hatfős a Bárka közösség számára rendszeresen adakozó támogatók kis köre, ők évek óta havonta fix összeget utalnak adományként a közösségnek – tudtuk meg. Most szeretnék ezt a kis csapatot kibővíteni. „Szükségünk van arra, hogy egy rendszeresen adakozó, támogató közösség ölelje át a Bárkát, olyanok, akik ismerik és szeretik és akik – lehetőségükhöz mérten – kisebb vagy nagyobb összeggel, havonta, rendszeresen támogatják a közösség küldetésének megvalósulását” – összegezte a közösségvezető. A cikkünk végéhez csatolt nyilatkozat kitöltésével Ön is rendszeres támogatójává válhat a magyar Bárka közösségnek. Már azzal is sokat segít, ha másokhoz is eljuttatja, és szól a lehetőségről. A közösség idei célja, hogy találjon 100 olyan embert, aki havi rendszerességgel legalább 3000 forintot utal a Bárka közösségnek. Ha egyszeri adománnyal támogatná az otthon lakóinak életét és munkáját, erre a bankszámlaszámra utalhat:

Bárka Alapítvány
Erste Bank Hungary Zrt.
11600006-00000000-73695114
PayPal: kozossegvezeto@barkaalapitvany.hu

A rendszeres támogatásról szóló nyilatkozatot cikkünk végén találja, ezt elektronikusan vagy postai úton is elküldheti a Bárka közösség számára. Postacím: Bárka Alapítvány, 2330 Dunaharaszti, Arany János utca 45.; e-mail cím: Jeney-Tauzer Katalin, kozossegvezeto.kata@barkaalapitvany.hu.

Van egy téglám Kenyában
Philgona parlamenti beszédet tart a kenyai Rusinga szigetén található általános iskolában. A Sargy-központ diákjai heti kétszer vitadélutánokra gyűlnek össze, hogy érvpárbajjal mérkőzzenek meg egy előre kiválasztott témában. Szinte előzmények nélküli, mégis példaértékű az oktatás a Viktória-tó északkeleti partján, ahol a lakosság csaknem fele HIV-fertőzött. Emiatt sok az árva, de ahol élnek a szülők, ott is gyakori a családon belüli erőszak. Egy magyar egyetemista nagyot álmodott néhány évvel ezelőtt: a helyiekkel és fiatal barátaival összefogva iskolát épített a szigeten.Csaknem egy évtizede írtunk a Van egy téglám Kenyában elnevezésű projektről, amely most új fejezetéhez érkezett.

A Hungary Helps Önkéntes Program részeként a Magyar Önkéntes Liga Egyesület pályázatot hirdet a kenyai Rusinga-szigetén található Sargy-központbeli önkéntes programra idén nyárra, 2021. július 1. és augusztus 31. közötti időtartamra.

A program fő céljai, amelyekbe az önkéntesek is bekapcsolódhatnak munkájukkal:

  • A Sargy School tanulói számára július hónapban pedagógiai felzárkóztató „Bible camp” nappali tábor szervezése.
  • A Sargy School tanulói számára opcionális tevékenységek, egészséges életmódra, sporttevékenységekre való oktatás.
  • Az iskola épülő termeihez kapcsolódó kivitelezési munkákban és a telek rendezésében való részvétel.
  • Munka a modellfarmon.
  • Oktatási szemléltető anyagok készítése.

A projektet a Blythswood Egyesület szervezi. 

Az érdeklődők számára 2021. március 26., péntek 17:00 (CET) órakor online tájékoztatót tartanak, melyre itt lehet regisztrálni.

Az önkéntes programmal kapcsolatos további részletek itt olvashatók.


A Bárka közösség rendszeres támogatásáról szóló nyilatkozatot lejjebb görgetve találja.

Csatolt állományok