Körbevesz, találkozásra hív

Közel háromezren regisztráltak eddig egyházunk egyik legszínesebb programjára. A Csillagpont célja, hogy megmutassa: a református hit modern és élő, keresztyénként a mindennapokban építhetjük Isten országát.

A kilencedik Csillagpont Református Ifjúsági Találkozóról tartottak sajtótájékoztatót a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában. A találkozót július 23–27. között tartják Debrecenben, a kedvezményes jelentkezési időszak június 23-ig tart, de a heti jegy ára még az utolsó regisztrációs időszakban is olcsóbb, mint más fesztiválokon a napi belépő – hangzott el a tájékoztatón. Az idei Csillagponton változik a főelőadás jellege, újdonság tovább a Csillagpont nevű applikáció, amely praktikus segítséget ad a résztvevőknek.

A találkozó legerősebb üzenete
A Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője, Bedekovics Péter elmondta, a 2003-ban indult, eleinte néhány száz fős találkozó jócskán kinőtte magát, a legutóbbi Csillagponton több mint négyezren vettek részt, a szervezők idén háromezerötszáz főt várnak. A találkozó olyan közösség, ahol a 14-35 éves korosztály elsősorban Istenre figyel, emellett nagyon sok egyéb programban vehet részt. „Célunk, hogy felmutassuk: a 21. században is lehet valaki fiatal keresztyén, és a református hit nem idejétmúlt, hanem mai, modern és élő. Hitünkhöz hozzátartozik az imádság, áhítat, az Istenre figyelés, és a hétköznapi élet egyéb területei: részt veszünk koncerteken, érdekel minket a divat, a dizájn, sport, szabadidő. Hiszek abban, hogy mai nyelven is meg lehet fogalmazni a keresztyén hitet, több ezer fiatal azért gyűlik össze néhány napig, mert ezt a hitet vallja – ez a Csillagpont legerősebb üzenete.”

Istennel való személyes kapcsolat
Prikryl Edina koordinátor kiemelte: a Csillagpontot több mint ötszáz önkéntes szervezi, akik munkája nélkülözhetetlen a találkozó megvalósításában. A szervezésbe az ifjúsággal foglalkozó szervezeteket, lelkészeket, ifjúsági munkásokat is bevonták, a közös ötletelés rímelt arra, hogy 2019-ben a református egységet is ünnepeljük. „A találkozón azt vizsgáljuk meg, Isten hogyan van jelen az életünkben, mi az a közeg, amely körbevesz minket. Remélem, a Csillagpontról mindenki úgy megy haza, hogy átélte Isten jelenlétét, azt, hogy mindannyian az Ő csodálatos teremtményei vagyunk.”

Több mint száz program várja a résztvevőket, többek között kiállítások, tudományos előadások, számos sportolási lehetőség, koncertek, a Csillagpont tehetségkutató-díjazottjainak dicsőítése, táncház, pszichológiai témájú előadások. A nyitó és záró istentiszteleten Czeglédi Péter hajdúbagosi lelkész szolgál.

„A fiatalokat arra bátorítjuk, hogy találják meg a személyes kapcsolatukat Istennel, ebben szeretnék segítséget adni. A főelőadásokat a kiscsoportok dolgozzák fel, este áhítattal zárjuk a lelki részét a napnak, utána koncertekre, dicsőítésre és táncházra lesz lehetőség. A délelőtti főelőadás több érzékszervünket is szeretné megérinteni, a húszperces előadást bizonyságtétel és művészeti alkotás követi” – fogalmazott Prikryl Edina.

Közöttünk van, mégis magyarázatra szorul
Az idei Csillagpont főelőadója Járay Márton lesz. A lelkigondozó és egyetemi oktató előadásainak főbb gondolatait osztotta meg. „Isten országa mindhárom főelőadás közös témája, amely egyszerre nagyon világos és érthető, mégis bonyolult fogalom. Jelen van a világban, közöttünk, mégis nehezen tapasztalható, körbevesz, de sokszor nem érzékeljük. Ezt az ellentmondást gondoljuk majd végig, továbbá hogy ez az ország alapvetően érezhető, vagy nekünk kell megmutatni másoknak. Nem feladatom feloldani az ellentmondásokat, és remélem, hogy magokat hintünk el, amelyek a kiscsoportokban kikelnek, növekednek. A közös továbbgondolás lehetőséget adhat, hogy a résztvevők a személyes életükre nézve is megértsék Isten országának lényegét.”

Ingyenes applikáció
A Csillagpont applikáció legkésőbb a fesztivál előtt néhány nappal elérhető lesz Android operációs rendszert futtató telefonokra, a Google Play áruházból lehet majd ingyenesen letölteni. Tartalmazni fogja a programtáblázatot, fontosabb híreket, a lelki alkalmakon énekelt énekek szövegét, napindító egyéni csendességet segítő kérdéseket, és a programok helyszíneit mutató térképet is. A programokról mindenki saját listát állíthat össze, az applikáció offline és online is működik majd, és a találkozó fontosabb telefonszámait is tartalmazni fogja. Az app egyik előnye, hogy a programváltozásokról automatikus értesítést küld a felhasználóknak, ezenkívül a szervezők üzenhetnek a résztvevőknek a változásokkal kapcsolatban.

A találkozón a szervezők a lelki és popkulturális programok megfelelő egyensúlyával szeretnék hangsúlyozni: a hitéleti programoknak vannak kísérőrendezvényei és nem fordítva. A reggeli idősávokban többféle áhítat közül lehet majd választani, emellett az egyéni csendességre is bátorítják a fiatalokat. Nagy hangsúly lesz a kiscsoportos beszélgetéseken és a dicsőítésen, valamint a főelőadások megújult struktúrája is a könnyebb befogadást segíti majd. Az ötnapos fesztiválon a teremtett világ védelmét a szelektív hulladékgyűjtés, a repoharak használata, illetve a felhasznált papír mennyiségének csökkentése – többek között a rövidebb programfüzettel, és a csak rendelésre nyomtatott énekfüzettel – is szolgálja.

Jelentkezni a találkozó hivatalos honlapján lehet, a programkínálat ezen a linken érhető el.

 

Somogyi Csaba, reformatus.hu
Képek: Szarvas László