Félelem nélkül

Minden szülő nyugodtabban alszik, ha tudja, hogy mindent megtett a gyermeke egészségéért. Kollák Zitával, a Bethesda Gyermekkórház oltóparancsnokával az 5-11 éves korosztály átoltottságának fontosságáról beszélgettünk.

Magyarországon 2021. december 15-én kezdődött az 5-11 éves gyerekek koronavírus elleni oltása. Hetvenhét hazai kórházat jelöltek ki számukra oltópontnak, ezek közé tartozik a Bethesda Gyermekkórház is. A református intézmény oltópontján ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlik a 12-18 éves korosztály oltása is. Dr. Kollák Zita gyermekgyógyász és nefrológus oltásparancsnokként nemcsak adminisztratív feladatokért, például az oltások szervezésért, kivitelezéséért és a munkatársak beosztásáért felel, hanem az oltások során felmerülő mindennapi problémákkal is foglalkozik, és igyekszik válaszolni a páciensek kérdéseire. Ezúttal mi kerestük meg a gyerekek oltásával kapcsolatos kérdéseinkkel.

Egyre több a COVID-dal megbetegedett gyerek, holott korábban inkább az idősebbeket célozta meg a koronavírus. Mi lehet ennek az oka?
Azt látjuk, hogy ahogy nő az átoltottság a felnőtt korosztályban, úgy próbál meg utat törni magának a vírus a fiatalabb korosztályok felé. Most már jóval több gyerek fertőződik meg, mint a COVID-éra elején, és akár súlyosabb tüneteket is produkálhatnak, mint a korábbi esetekben, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy a gyerekek is megkapják az oltásukat.

Miért fontos a gyerekek oltása, ha náluk mindezekkel együtt is általában enyhébb a betegség lefolyása, mint a felnőtteknél?
Hiába mondható el a gyerekek kapcsán, hogy általában még mindig enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget, ha annak szövődményeként a sokszerves gyulladás tüneteit produkálják. Ilyenkor akár intenzív osztályos kezelést is igényelhetnek. Ez elég ijesztő jövőkép. Mindig azt mondom tehát, hogy inkább válassza mindenki az oltást, mert jobb ezt a kérdést a teljes oltássorral lezárni, mint kockáztatni az intenzív osztályra kerülést.

A gyerekek esetében kit védünk jobban az oltással, az egyént vagy a társadalmat?
Mind a kettőt, ezt biztosan ki lehet jelenteni. Nyilván minél többen vagyunk beoltva, annál védettebbek azok is, akik nincsenek beoltva, de elsősorban az oltottak érezhetik magukat nagyobb biztonságban.A Bethesda Gyermekkórház mekkora részt vállalt a gyerekek COVID elleni oltásában?
Nagyon nagy szelet jut nekünk ebből a feladatból, hiszen gyerekkorházként ez testhez álló szolgálat számunkra, mi pedig nagyon szívesen foglalkozunk ezzel is. Gyerekekkel dolgozunk nap mint nap, ezért másként állunk hozzájuk, mint azok, akik számára ez idegen közeg. Eddig általában heti kétezer oltást adtunk be, de ez hétről hétre változik. Az oltási akciónapokon felnőtteket is oltunk, ilyenkor megközelítjük a háromezret is.

Miben különbözik az 5-11 évesek által kapott vakcina a 12-18 éves korosztály által kapottól?
Tizenkét éves kortól a gyerekek ugyanazt a dózist kapják, mint a felnőttek, míg az 5-11 évesek kevesebbet, 0,2 milliliteres dózist, de mindkét esetben ugyanarról a Pfizer-BioNTech vakcináról van szó. Világszerte ezt a vakcinát engedélyezik a gyerekek számára. Mi is már több mint egy éve dolgozunk ezzel, ismerjük, és tudjuk, hogy biztonságos és hatékony.

Tapasztaltak különbséget a gyerekek kétféle korosztályának oltása során?
Nem tapasztaltunk újdonságot, amióta az 5-11 éves korosztályt is oltjuk, se a mellékhatások terén, se más téren. Már van, aki a második adagért érkezik vissza hozzánk az 5-11 éves korosztályból, és mindegyiküket kikérdezzük a tapasztaltakról, de nem számoltak be komolyabb oltási reakciókról. Karfájdalom és hőemelkedés a legtöbb, amit tapasztaltak. Azt kell, hogy mondjam, hogy a gyerekek életkortól függetlenül is végig nagyon hősiesen viselkednek. Sokan mondják, hogy a szúrás nem is volt fájdalmas. Persze, nyilván mi is figyelünk az oltásukkor arra, hogy a tű mérete a gyerekekhez igazodjon, így legfeljebb csak minimális fájdalmat éreznek. De rendkívül példaadóan állnak hozzá ők is.Mekkora a hajlandóság a szülőkben arra nézve, hogy gyerekeiket beoltsák?
Nálunk nagyon-nagyon gyorsan betelnek a regisztráltaknak felkínált helyek, gőzerővel dolgozunk az oltópontokon, és folyamatosan érkeznek a páciensek. Most leginkább az 5-11 éveseket oltjuk. Úgy látjuk, hogy egyre népszerűbb a gyerekek oltása, és ennek nagyon örülünk.

Általában milyen félelmeket, kételyeket fogalmaznak meg az oltás kapcsán az Önökhöz érkező szülők?
Aki eljut odáig, hogy regisztrálja a gyerekét és eljön hozzánk, már kellően nyitott ezen a téren, sokuk utána is olvasott a vakcinának. Azoknak lehetnek félelmeik az oltás kapcsán, akik nem jönnek. Velük az oltópontokon nem is szembesülhetünk.

Mit üzenne a kételkedőknek, hogyan lehetne a félelmeiket eloszlatni?
Én mindenkit bíztatok, hogy félelem nélkül, nyugodtan jelentkezzen, mert már megtapasztalhattuk az elmúlt évben, hogy biztonságos a vakcina. Gyerekek számára is. Rengeteg kismamát oltottunk be a várandóság előtt és alatt, és ez nem okozott gondot a megszületett gyereküknél, ebből is láthattuk, hogy nem kell félni a következményektől. De most már a gyerekek közvetlen oltásáról is sok adat gyűlt össze. Az oltás beadása során mindent elmondunk az oltási reakciókról és az esetleges mellékhatásokról, ahogyan azt is, hogy mit tegyenek és hol jelezzék, ha problémájuk adódna.

Mik azok az esetek, amikor nem javasolt az oltás?
Előfordulnak olyan krónikus betegségek, amelyek miatt a kezelőorvos javasolhatja, hogy ne adjuk be az oltást. Példaként a nagyon súlyosan immunbeteg vagy immunhiányos, esetleg a transzplantációra készülő vagy azon átesett gyerekeket említeném meg. Ilyenkor védőoltási tanácsadó segítségét lehet kérni, aki szakvéleményt ad a lehetőségekről. De ezek nagyon ritka kivételek. Az akut lázas betegség viszont mindenkinél kizáró ok.

Ha a gyerek COVID-os, mennyit kell várni a felgyógyulása után a beoltásához?
A szakemberek jelenleg a gyerekek mindkét korosztálya kapcsán azt javasolják, hogy a gyógyulás után legfeljebb egy hónapot érdemes várni, mielőtt beadnánk nekik a vakcinát.

Önök milyen élményekkel gazdagodtak az oltások beadása során?
Sok mindent éltünk át és élünk át ma is napról napra. Számomra az a család volt emlékezetes, ahol a szülők korábban oltásellenesek voltak, de miután mind átestek a betegségen, súlyos poszt-COVID tünetegyüttessel kellett szembenézniük, ezért úgy döntöttek, hogy az egész családot beoltatják. Hasonló eset volt a nemrég első oltására érkező középkorú hölgy, akinek azután változott meg a véleménye, hogy látta, milyen tragédiákat okozhat a betegség. Nem részletezte, hogy mi történt, de valószínűleg egy tragikus eset mélyen megérinthette, ezért minél előbb szerette volna beoltatni magát.

Ezek szerint vannak bőven, akik idővel háttérbe tudják szorítani korábbi oltásellenességüket?
Igen, sokan főleg a szerencsétlenül jártak példáján okulva bírálják felül korábbi véleményüket. Aki átesett a fertőzésen, utána általában jobban vágyik arra, hogy a gyereke is védett legyen. Sokan utólag látják be, hogy ez szükséges és fontos. Több szülő mondta már nekünk, hogy nem tudna elszámolni a lelkiismeretével, ha olyasmi történne, ami miatt kórházba kerülne a gyereke, miközben tudná, hogy egy védőoltással ezt meg tudta volna előzni. Ez, persze, nemcsak a COVID kapcsán van így. Minden más védőoltás kapcsán is nyugodtabb szívvel tudunk aludni, ha tudjuk, hogy mindent megtettünk a gyerekért.


A COVID-oltással kapcsolatos aktuális információkért kövessék nyomon a Bethesda Gyermekkórház vonatkozó aloldalát, valamint a hivatalos kormányzati tájékoztatást!


Barna Bálint
Képek: Bethesda Gyermekkórház, Kollák Zita