Útitársak idén is

Párbeszédben az Igével, a külvilággal és belső valónkkal – az Útitársak. Krisztussal januári számának írásait ajánljuk.

Tavaly szeptemberben indult útjára a protestáns spiritualitást középpontba állító Lelkiségi Műhely új honlapja, az Útitársak. Krisztussal, amely írásaival a kegyesség útján kíséri a Krisztus-követő olvasót. A 2021. januári szám írásai az új év – új élet – új teremtés gondolatkörébe rendeződnek. „A különböző emberek más és más módon viszonyulnak az újhoz. Van, aki az újdonságban, a változatosban leli örömét. Az adja a lendületet, a hívószót. Vannak, akiket az állandóság tart meg: az ismétlődés kiszámítható ritmusa” – írja szerkesztői előszavában Szabóné László Lilla. 

Kapcsolódó cikkünk:
Találkozások tere
Az Útitársak a találkozások csendes kis szigete, ahol másokkal közösen gondolkodhatunk el azon, miért és milyen lélekkel haladunk az utunkon. Szabóné László Lillával a Lelkiségi Műhely új honlapjáról és a teremtésünnep aktualitásairól beszélgetünk.

Az alábbiakban a műfajilag sokszínű honlap legújabb írásaiból szemezgetünk.

Hogyan kezd Isten újat?
Elképzelhető-e még egyszer öröm ott, ahol most sírás van? Élet ott, ahol most gyász és halál uralkodik? Ha meg tudott fordulni a helyzet életből, bőségből, elégedettségből szomorúságba, gyászba, meg tud-e fordulni újra? Ami elromlott, ami összetört, ami elveszett – helyreállhat-e ismét? Lovas András igehirdetése Hogyan kezd Isten újat? címmel ad választ ezekre a kérdésekre az Ige alapján.

Míg azok ugatnak
„Tíz évig szenvedtem keresztényként, megkötözve, Krisztusba kapaszkodva, amikor Istenhez kiáltottam és kértem, hogy vegye el az életem, mert így nem akarok tovább létezni. Minden energiám a harcra ment el. Nem bírtam tovább. Haza akartam menni az Atyámhoz és végre megpihenni.” Dorozsmai-Szabó Eszter őszintén vall arról az időszakról, amikor anorexiában szenvedett. Nem csupán étkezési zavarról, hanem megkötözöttségről beszél, amelyből csodálatos szabadulást tapasztalt. Bizonyságtételében elmeséli történetét.

Ébredj a valóra
„Tradicionális református édesapám három évvel édesanyám halála után értetlenkedve vetette a szememre, hogy anyukám elvesztése nem fordított Isten felé. A klasszikus tizenéves-hárítással hallgattam. Ma már tudom, hogy de, nagyon is Istenre vágyakoztam, az Ő biztonságára, az Ő szeretetére, hogy töltse be azt az űrt, ami anyám halála után fájdalmasan nagy volt bennem.” Hogy lehet felébredni a homályból akkor, ha valaki nincs is tudatában annak, hogy elveszett? És mit jelenthet az ébredés egy hívő ember számára? Balogh Judit személyes hangvételű írásában erről gondolkodik.

Szívhang – máglya
„Ott magyarok voltunk egy román világban, az volt a baj. Itt románok vagyunk egy magyar világban, ez a baj.” Szokatlan könyvajánlót olvashatunk Szabóné László Lilla tollából, aki Dragomán György Máglya című regényére reflektál. Csakúgy, mint a történet főhősnője, ő is Erdélyből származik, kamaszkora ugyancsak a társadalmi átalakulás idejére esett. „A regényt olvasva magam előtt látom a tinédzser Lillát, ahogy keresi a kapcsolatot egy ismeretlen világgal, és minduntalan igyekszik egyeztetni azt belső világával. Ahogyan egyszerre próbálja meg összerakni a környezete képkockáiból a múltat, a jelent és a jövőt. Ahogyan Emma a nagymama városában történt eseményeket a forradalom idején, én magam az anyaországban egy rendszerváltó társadalom új reményét."

Az Útitársak. Krisztussal elérhető az utitarsak.net weboldalon. Ha szeretne heti rendszerességgel válogatást kapni a honlapon megjelent legfrissebb írásokból, itt iratkozhat fel az Útitársak hírlevelére.