Táplálék testnek és léleknek

Tizenöt csapat főzött finomabbnál finomabb bográcsos ételeket az ötödik vértesaljai egyházmegyei főzőversenyen Tabajdon.

Nagy sikerrel zajlott le szeptember 11-én, szombaton az ötödik vértesaljai egyházmegyei főzőverseny Tabajdon, a Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda udvarán.

Lovasberénytől Baracskáig, Felcsúttól Csabdiig összesen tizenöt csapat nevezett be a versenybe, és főzött finomabbnál finomabb bográcsos ételeket, pörköltet, chilit, palóclevest.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, de végül gazdára talált minden díj, és egyetlen csapat sem távozott elismerés nélkül.

A rendezvény kezdetén Zsirka László, a vendéglátó gyülekezet lelkipásztora arról beszélt, hogy bár mindenki főzéshez készülődik, a lelki táplálék is nagyon fontos. Később a verseny során ugyanezt hangsúlyozta Szabó Zoltán, gyakorlati éven lévő teológus-lelkész hallgató, aki Csabdiból érkezett, amikor készülődésüket és csapatukat tréfás versike helyett Villon középkori stílusában írt balladával mutatta be. Az ő sorainak is az volt a központi gondolata, hogy a tökéletes lakoma az, amit Urunk ad nekünk.

„Mester! Az ember tévelyeg,
De eszmél élve Teveled:
Elég már borod, kenyered,
Mit Szent kezedből vehetek.”

A résztvevők, összesen százhetvenen, kellemes nyár végi napsütésben, jó hangulatban tettek-vettek a bográcsok mellett. Közben minden asztalra jutott a gyülekezeti tagok által sütött finom süteményekből és sós rágcsálnivalókból is. Az ebédkészítés mellett jutott idő arra is, hogy az érdeklődők megtekintsék a szomszédos telken nemrégiben megnyílt református óvoda frissen elkészült épületét.

Fél kettőre elkészültek a fogások, amelyek között olyan különlegességek is akadtak, mint a szarvaspörkölt vagy a túrópörkölt – ez utóbbiról kiderült, hogy disznóorrból készült, innen kapta tréfás nevét.
Ekkor láthatott munkához a zsűri, Hajdú Szabolcs Koppány esperes, Bárányos Csaba tabajdi polgármester, Márkosi József vállalkozó, Dr. Gulyás László főgondnok, Vitéz László, a tabajdi étterem vezetője, Kossa György, a Debreceni Egyetem alapítványa kuratóriumának elnöke. A mondás szerint a zsűrinek mindig nehéz a dolga, ezúttal is embert próbáló feladatot kaptak, hiszen összesen majd húszféle ételt kellett végigkóstolniuk, és közben a mérlegelés szempontjaira is figyelniük. Jó másfél órai kemény munka után a zsűri visszavonult, majd megszületett a végeredmény, amelyet nagy várakozás közepette hirdettek ki.

A nyertesek a következők lettek:

FŐDÍJ - az alcsútdobozi gyülekezet Jézus Csúti Kuktái csapata

Pörkölt kategória:
1. A Pusztaszabolcs-Szabadegyházi gyülekezet CET-GYOMRA csapata
2. Holtversenyben a baracskai EHP /Egy Húron Pendülünk és a cecei S"ÖRÖM csapatai
3. Holtversenyben a felcsúti Erős Pista, a csákvári Oldalba Vágott Karantén-Csülök és a tabajdi Házi gondozók Segítő Angyalok csapatai lettek.

Egyéb kategória:
1. Holtversenyben a lovasberényi Fűszeresek és a szintén lovasberényi Mamazuri csapatai
2. Tabajdi pedagógusok Rozi Néni csapata
3. a Csabdi gyülekezet M S/Z/ Mester csapata lett.

Különdíjat kapott egyéb kategóriában a cecei S"ÖRÖM csapata. Kiosztották a legjobb köretért, a legjobb terítésért, a legjobb versért, a legjobb énekért és legpuhább csülökért járó elismerést is. Mivel a fődíj nyertesei Alcsútdobozról érkeztek, jövőre ott várják majd főzőversenybe benevező csapatokat.

Vértesaljai Református Egyházmegye