„Szeretettel szolgáljatok egymásnak”

Kezdetét vette a tizenharmadik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció, amelyre idén a vártnál jóval több magyarországi és határon túli magyar fiatal jelentkezett.

A  Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház által közösen szervezett, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott programra mintegy ötezren jelentkeztek, a résztvevők több mint 200 projektet valósítanak meg közel 100 településen Magyarországon, a Partiumban és a Délvidéken, október 8-11.  között.

A járványveszély miatt a fiatalok főleg szabadtéri projekteket választottak, mint például idősotthon kerítésének lefestése, utca- és templomkertrendezés, szemétszedés, lombgyűjtés, virágültetés. A középiskolások iskolai közösségi szolgálatként is végezhetik önkéntes munkájukat, de a rendezvény alapvetően azt az üzenetet hordozza, hogy az önkénteskedés nem csupán kötelezettség, hanem érték. A háromnapos önkéntes ifjúsági programot rendszeresen megrendezik Európa más országaiban is, a 72 óra idén Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban és Svájcban is megvalósul.

A megnyitó ünnepségnek a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székháza adott otthont, ahol Nagy Anna, a 72 óra egyik főszervezője, és Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, székházának házigazdája köszöntötte a meghívottakat és az önkénteseket.

Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke köszöntőjében kifejtette, a 72 óra bátorítást adhat arra, hogy tegyünk a mellettünk élőkért, környezetünkért. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a program a járvány ellenére is megvalósulhat, és hogy nagyszerű keretet ad a fiataloknak a kreatív segítségnyújtáshoz.
„Sok jó szándékú ember él közöttünk, akiknek mégis bátorításra van szükségük a cselekvéshez – a jó cselekvése nélkül könnyedén és hamar elidegenedünk egymástól. A 72 óra megmutatja, hogy valóban testvérek vagyunk, ennek átéléséhez azonban gesztusokra van szükség. Azt kívánom a résztvevőknek, hogy lelket felemelő, bátorító tapasztalatként éljék meg a következő napokat, és hogy ezt a lelkületet másoknak is tovább tudják adni.”

Szloboda József, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese szerint első hallásra megdöbbentőnek tűnhet, hogy ez a program kompromisszumok nélkül valósul meg. A 21. század mindig a kompromisszumot keresi, vannak azonban helyzetek, amikor teljesen le kell mondanunk saját, egyéni érdekeinkről, ez különösen igaz, amikor életek mentéséről van szó.
„Ha kimentünk egy fuldoklót, felemeljük az elesettet, akkor kompromisszumot kötünk? Mi nem csupán jót cselekszünk másokkal, hanem Istennek is szolgálunk, valamit visszaadunk abból, amit tőle kaptunk. Valójában nem vagyunk 72 óra közé szorítva, hiszen az Úr mindig látja, amit teszünk. A most induló program nagyszerű lehetőség arra, hogy a fiatalok példaként és bizonyosságként tegyenek tanúságot Istenről a világ előtt.”

Atomizált társadalmunkban minden csapat- és közösségépítés üdvözlendő, hiszen a közöny, zárkózottság, önzés teljesen elidegenít bennünket egymástól – erről már Lackner Pál nyugalmazott evangélikus tábori püspök beszélt.

„Régi közösségek élednek újjá, és újak jönnek létre, mindkettőhöz nélkülözhetetlen az önzetlenség. A 72-es szám nem csak az időintervallum miatt fontos, hiszen Lukács evangélista szerint Jézus Krisztus tágabb tanítványi köréhez hetvenketten tartoztak. Arra bátorítom a fiatalokat, hogy erre a hetvenkét fős csapatra is gondoljanak, amikor részt vesznek a különféle projektekben.”

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kifejtette, az önkéntesség kormányzati szinten is felértékelődött az elmúlt időkben, a pandémia, bár kiszámíthatatlanná tette az életünket, az önkéntes segítségnyújtás fontosságára is felhívta a figyelmet. A 72 óra erre a segítségnyújtásra ad lehetőséget, de a segítő szemléletmódnak az életünk részévé kell válnia.

A szociális projekteket idén a megszokottól eltérő formában valósítják meg: a szociális otthonok lakóinak online kulturális programokkal készülnek, egyes csapatok szerenáddal kedveskednek az idősebbeknek. Több helyen véradást és adománygyűjtéseket is szerveznek erre a hétvégére.
„Be kell vallanunk, hogy ekkora lelkesedésre még mi magunk sem számítottunk” – nyilatkozta Szabó Tibor, a 72 óra kompromisszum nélkül főkoordinátora. „Az idei év bár sok bizonytalansággal járt, a fiatalokat egyáltalán nem tántorította el az önkénteskedéstől. Hatalmas erő rejlik az összefogásokban, erre az erőre mind az önkénteseknek, mind a segítségre szorulóknak nagy szükségük van.”

A 72 óra kompromisszumok nélkül 2020-as jelmondata: „Segítsünk együtt!” Ez a felszólítás arra hívja fel a figyelmet, hogy közösen többre vagyunk képesek, ezért érdemes csapatot, közösséget szervezni a jó ügyért. Azt is üzeni, hogy a rendezvényt szervező egyházak is nyitottak az együttműködésre, közös céljuk a rendezvény bibliai mottója: „Szeretettel szolgáljatok egymásnak!” Galata 5,13.

A szervezők idén is fotópályázatot hirdettek a fiataloknak, az akció alatt várják a résztvevők #segítsünkegyütt és #72ora hashtaggel megjelölt fotóit a közösségi oldalakon. A beküldők között értékes nyereményeket sorsolnak ki, az önkéntesek által készített videókból, rövid interjúkból, a 72 óra projektbemutatóiból közös videó készül majd.