Mozdulj, segíts, szeress!

A Szeretethíd Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat május 14-15. között tartják, amelyre április 30-ig várják a jelentkezéseket.

Segítségnyújtó akció, amely mindenkit vár, legyen akár idős, akár fiatal, egészséges vagy éppen fogyatékkal élő, határon inneni vagy túli. Lehetőség, hogy önként, szabadon tegyünk a helyi és gyülekezeti közösségeinkért, valamint a teremtett világért.

A Szeretethíd 2009-es elindulása óta minden évben tízezreket mozgósít ezért a célért. Az idei program egyik különlegessége, hogy a programot szervező Magyar Református Szeretetszolgálat csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve (ÖMÉ) kezdeményezéshez, amelynek célja a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség szerepének hangsúlyozása. Bátorítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, hogy idén is megmutathassuk, közösen mennyit tehetünk, és minél többen megtapasztaljuk az önzetlen segítségnyújtás örömét.

A szervezők gyakran találkoznak azzal, hogy az önkéntesek mosollyal az arcukon mesélik, áldásokban gazdag eseményeknek lehettek tanúi, amelyek rendre feltöltik őket energiával. Csodálatos érzésként számolnak be, amikor körülnéznek egy szeméttől megtisztított parkon, látják a szeretetotthonban könnycseppeket elmorzsolgató időseket, fogadják a fogyatékkal élők háláját és ölelését némi segítség után.


A járványhelyzet nemcsak a családok, gyülekezetek, idősek, egyedül élők helyzetét nehezíti, hanem az ő megsegítésüket is. Ennek ellenére az elmúlt évben több ezer önkéntes építette a Szeretethidat, a veszélyhelyzet számos új segítő feladat ötletét adta, ilyen például a bevásárlás egyedülálló, idős szomszédjainknak, online meseolvasás vagy korrepetálás. 

Ha a vírushelyzet engedi, az önkéntesek májusban már offline is segíthetnek a rászorulóknak. „Ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal” – a tavaszi Szeretethíd vezérigéje az 1János 3, 18. szerint. A szervezők célja, hogy megújult erővel, sokakat megszólítva és bevonva ismét mintegy tizenötezren önkénteskedjenek a program keretén belül.

A pandémia most különösen is megköveteli az érvényes járványügyi szabályok betartását, ebben segíthet, ha az önkéntesek kisebb csoportokban, szabad levegőn végzik a különféle segítségnyújtó feladatokat. A Szeretethíd lehetőség, hogy a Kárpát-medence minden területén kisebb-nagyobb csoportok alakuljanak, amelyek szociális, fejlesztési és ökológiai területen, valódi segítséget nyújthatnak a településeknek, intézményeknek, gyülekezeteknek.

A program új honlapja részletes tájékoztatást ad a jelentkezéssel kapcsolatban. A Csatlakozz oldalon regisztrálhatnak azok, akik már konkrét feladattal készülnek, de azok is, akik szívesen csatlakoznának másokhoz. Lehetőség nyílik arra is, hogy tárgyi adománnyal, szolgáltatás felajánlásával, vállalati önkéntes munkával és pénzbeli adománnyal is segítsük a program  megvalósulását.

A Szeretethíd erről szól: segítség másoknak, egymásnak és önmagunknak is. Részletek és jelentkezés: szeretethid.hu

A hivatalos plakát ezen a linken érhető el.